Sienet ovat erinomaisia vitamiinien, mineraalien ja aminohappojen lähteitä. Lisäksi niiden kiinnostavimmat ainesosat ovat betaglukaanit. Osaa sienistä kutsutaan adaptogeenisiksi sieniksi. Ne tukevat kehon ja mielen toimintoja tasapainottavasti fyysisen ja psyykkisen stressin aikana.
Adaptogeenisiä sieniä käytetään nykyään paljon erilaisissa teejuomissa ja Terranovan sienivalmisteet sopivat myös erinomaisesti tähän tarkoitukseen. Terranovan sienivalmisteet ovat täyteaineettomia, puhtaita sekä tuorepakastekuivattuja ja sen vuoksi ne ovatkin erittäin ravinteikkaita ja hyvin imeytyviä.
Huom! Terranovan sienivalmisteista valmistetut juomat kannattaa kuitenkin lämmittää vain 50 asteiseen nesteeseen, jotta sienten tärkeät entsyymit ja ravinteet säilyvät bioaktiivisessa muodossa. Mikäli haluat tehdä sienistä maitolatten, kannattaa ensin kiehauttaa vesi, sitten lisätä kylmä maito, jonka jälkeen avataan sienikapselin sisältö juoman sekaan.
Pakurikäävässä, maitakessa ja reishissä on miedompi maku verrattuna moniin muihin adaptogeenisiin sieniin ja siksi soveltuvatkin erinomaisesti sienijuoman tekemiseen. Inspiroidu näistä ihanista sienistä ja anna vain mielikuvituksesi olla rajana! Sienijuomiin sopivat hyvin esimerkiksi kaakaojauhe, inkivääri, kurkuma, kaneli, matcha-tee jne.
Terranovan sienituotteet ovat todellakin vertaansa vailla. Adaptogeenisten sienten valikoimamme sisältävät suositut Reishi-, Full Spectrum Pakurikääpä (Chaga) ja Full-Spectrum Maitake-sienet sekä synergisen, kuuden sienen ydistelmä Full Spectrum Mushroom Synergy -valmisteen.
Sienet ovat erinomainen antioksidanttien ja terveydelle hyödyllisten yhdisteiden lähde. Sienten sisältämä luonnollinen laaja kirjo erilaisia ravinteita tarjoaa erittäin monipuolisen tuen keholle ja mielelle.
Sienet kuuluvat eukaryoottien eli aitotumallisten eliökuntaan, joka on erillinen kasveista ja eläimistä. Sienet ovat eräitä parhaita olemassa olevia kierrättäjiä ja kompostoijia: ne käyttävät ravinnokseen orgaanisia yhdisteitä, joita imevät itseensä hajottamastaan kasvualustasta, kuten kuolevasta puusta. Sienet ovatkin toisenvaraisia, eli ne ovat riippuvaisia muista elävistä tai kuolleista eliöistä, eläen symbioosissa tai parasiitteina toisessa eliössä. Toisin kuin kasveilla, sienillä ei ole lehtivihreää sisältäviä viherhiukkasia yhteyttämistä varten ja niiden soluseinämät ovat kitiiniä.
Ravinteikkaat sienet
Sienet ovat hyviä vitamiinien lähteitä, ja ne sisältävät runsaasti mm. B2-vitamiinia eli riboflaviinia, niasiinia, folaatteja sekä pieniä määriä C-, B1-, B12-, D- ja E-vitamiinia. Ne ovat myös erinomainen aminohappojen lähde: runsaimmin niistä löytyy leusiinia, valiinia, glutamiinia, glutamiinihappoa ja asparagiinihappoa. Rasvahapoista ne sisältävät eniten linoli-, oleiini- ja palmitiinihappoa. Sienissä on lisäksi runsaasti mineraaleja: kaliumia, fosforia, magnesiumia, kalsiumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä.
Betaglukaanit ovat ehkä sienien tunnetuimpia hyödyllisiä yhdisteitä, joilla on merkittäviä terveydellisiä hyötyjä. Ne ovat toisiinsa linkittyneistä glukoosimolekyyleistä muodostuneita polysakkarideja, jotka sijaitsevat sienen solujen seinämissä. Ravinnon kautta nautitut betaglukaanit toimivat prebiootteina ja niillä voi olla hyödyllisiä vaikutuksia mm. kolesterolin säätelyyn.
Osaa sienistä kutsutaan adaptogeenisiksi sieniksi. Adaptogeeniset kasvit ja sienet tukevat kehon ja mielen toimintoja tasapainottavasti esimerkiksi fyysien ja psyykkisen stressin aikana.
Full Spectrum -merkintä tuotteissa merkitsee, että sienet on kerätty niiden eri kasvuvaiheista, jolloin mukaan on saatu kerättyä eri vaiheille ominaisia tärkeitä ainesosia. Tuotteiden sienet ovat tuorepakastekuivattuja, mikä säilyttää sienen osien kaikki arvokkaat ravinto- ja aktiiviaineet koskemattomina. Kaikki sienet ovat lisäaineettomia, luomulaatuisia ja kapselimuotoisia.
Sienisolu (primordia) – valmistaa runsaasti entsyymejä, ja tuottaa polysakkarideja, glykoproteiineja, ergosteroleja, triterpenoideja rihmastoa ja itiöemää varten
Rihmasto (mycelia) – rihmaston muodostavat jonossa kasvavat sienisolut. Rihmastossa on sienen immuniteetti, sillä tällä osalla se kehittää erilaisia entsyymejä ja yhdisteitä puolustautuakseen erilaisia ulkopuolisia kilpailijoita ja tunkeilijoita vastaan.
Itiöemä (fruiting body) – sienen näkyvin, maanpäällinen osa, joka valmistaa itiöitä
Muut yhdisteet (extra-cellular compounds) – solun ulkopuoleiset yhdisteet, joita sieni erittää ympäristöönsä koko elämänsä ajan. Nämä yhdisteet antavat suureksi osaksi sienille niiden lääkinnälliset ominaisuudet.
Pakurikääpä (Inonotus obliquus)
Pakurikääpä eli Chaga on yleinen koivun ja muiden lehtipuiden lahottajasieni. Itiöemä kasvaa kuoren alle puun tai sen osan kuoltua. Pakurikääpää esiintyy Pohjoisen pallonpuoliskon alueella. Siitä on löydetty noin 200 erilaista, bioaktiivista yhdistettä. Pakuri sisältää hyödyllisiä polysakkarideja, triterpeenejä, steroleita, flavonoideja ja mineraaleja.
Maitake eli koppelokääpä on Kiinassa ja Japanissa tuhansia vuosia käytetty adaptogeeninen sieni. Se sisältää runsaasti antioksidantteja, vitamiineja, mineraaleja ja aminohappoja sekä ergosterolia ja polysakkarideja.
Reishiä on kutsuttu kuolemattomuuden sieneksi. Sitä on käytetty kiinassa ja japanissa yli 2000 vuotta hyvinvoinnin tukemiseen. Reishi kasvaa kuolevissa tai kuolleissa puissa. Se sisältää triterpeenejä, polysakkarideja, adenosiinia, ergosteroleja, rasvahappoja, mineraaleja ja B-vitamiineja.
Terranova jatkaa kulkuaan rohdosten ja ravintolisien edelläkävijänä – se tunnustelee sekä ravintoterapian, tieteen että kuluttajatrendien virtauksia, joista erityisesti yksi on tullut jäädäkseen: Tulevaisuudessa käytämme yhä enenevässä määrin fermentoituja yrttejä! Uusina tuotteina Terranovan vegaanisessa ja lisäaineettomassa valikoimassa löydät nyt fermentoidun kurkuman, inkiväärin, ashwagandhan ja mustan valkosipulin.
Fermentointi lisää yrttien ravinnepitoisuutta
Fermentaatio eli maitohappokäyminen on perinteinen, mikro-organismien toimintaan perustuva kasvien ja yrttien käsittelyprosessi, jota on käytetty erityisesti säilöntätarkoituksessa. Kasvi hapatetaan vähähappisessa tilassa käyttäen apuna probioottisia bakteerikantoja. Hapankaali ja -kurkku lienevät tunnetuimmat esimerkit fermentoiduista ruuista, joita löydät myös ruokakaupasta. Kombucha-juoma, natto (soijapavusta) ja tempe (herneestä) ovat myös esimerkkejä fermentoiduista ruoka-aineista, jotka ovat kuuluisia niiden terveellisyydestään. Maitohappokäymisen prosessi muistuttaa suolistomikrobiston toimintaa, jossa kasvin ainesosia pilkotaan ja muunnetaan paremmin imeytyväksi ja niistä vapautetaan enemmän ravinteita.
Fermentaation hyödyt
Fermentaatio synnyttää biologisesti aktiivisia entsyymejä, jotka ovat avaintekijöitä fermentaatiossa, sillä ne ikään kuin hajottavat ruoka-aineen ja muokkaavat siitä uudenlaisen yhdistelmän ravinteita ja antioksidantteja.
Yksi parhaista fermentaation ominaisuuksista on se, että prosessi tekee yrttien heikosti aktiivisista, potentiaalisesti hyödyllisistä yhdisteistä bioaktiivisempia ja paremmin imeytyviä – tällöin niiden ravintopotentiaalista saadaan enemmän irti hyvinvointimme tueksi! Fermentoidut ruuat ovat myös erittäin hyviä suoliston tasapainottajia.
Fermentaatio mahdollistaa:
kasvin flavonoidien ja polyfenolien määrän lisääntyymisen ja aktivoitumisen
ainesosien määrien tiivistymisen, jolloin kasvin terapeuttiset ja farmakologiset ominaisuudet vahvistuvat
uusien, terveellisten yhdisteiden syntymisen mikrobitoiminnan tuloksena
antiravinteiden vähenemisen (antiravinteet ovat yhdisteitä, jotka estävät tärkeiden ravintoaineiden hyväksikäyttöä kehossa)
mineraalien biosaatavuuden paranemisen
kasvin koko koostumuksen ja ravinnekirjon hyödyntämisen kehossa.
suoliston hyvän bakteerikannan muodostumisen.
Tuotteiden valmistus
Terranovan fermentoidut yrttituotteet valmistetaan käyttäen kokonaisia yrttejä - kuten kurkumajuurta, inkiväärinjuurta, valkosipulia ja ahswagandhan juurta - sekä patentoituja probioottikantoja, jotka on tarkkaan määritelty ja tunnistettu. Valmistuksessa valitaan oikeat probioottikannat yrttikohtaisesti, sillä tiettyjen kantojen on todettu aktivoivan eri yrteistä erilaisia hyödyllisiä yhdisteitä. Fermentoidut tuotteet testataan tuotantovaiheen eri osissa korkean laadun ja puhtauden varmistamiseksi.
Huippuimeytyvyys ja teho
Myös Terranovan yrtit – ashwagandha, kurkuma, inkivääri ja musta valkosipuli – hyötyvät fermentoinnin potensoivasta vaikutuksesta. Fermentointi lisää yrttien ravinnepitoisuutta, bioaktiivisuutta ja lisää merkittävästi antioksidanttien määrää verrattuna fermentoimattomaan yrttiin. Siksi myös annosmäärä ja varsinaisen yrtin määrä kapselissa voi olla totuttua pienempi, mutta tehokkuus on suurempi.
Uudet fermentoidut yrttituotteet
Ashwagandha FERMANOLIDE™ - Unen ja stressin tasapainotuksen tueksi
Suosittu ashwagandha on unen ja stressin tasapainotukseen käytetty rohdos.
Fermentoinnin ansiosta ashwagandha on erittäin bioaktiivisessa, tiiviissä ja nopeasti imeytyvässä muodossa. Saat pienemmällä annostuksella suuremman tehon!
Tuote sisältää fermentoinnin ansiosta myös enemmän ashwagandhan vaikuttavia yhdisteitä, withanolideja, sekä SOD:n kaltaisia antioksidanttisia yhdisteitä.
Fermentoitu kurkuma FERMERIC™ - Nivelten, aivojen ja maksan ystävä
Erittäin bioaktiivinen ja hyvin imeytyvä, kokonainen kurkumajuuri, tarjoilee koko kurkumajuuren hyödylliset yhdisteet, myös suositun kurkumiinin. Hellävarainen koostumus ei ärsytä ruuansulatuskanavaa!
Kurkuman kaikki vaikuttavat aineet ovat fermentoinnin ansiosta bioaktiivisessa ja hyvin imeytyvässä muodossa.
Voit käyttää tuotetta muun muassa nivelten, aivojen ja maksan hyvinvoinnin tukemiseksi.
Fermentoitu inkivääri FERZINGER™ - Ruuansulatuksen tehokas tukituote
Pidätkö inkivääristä? Nyt saat koko ihanuuden voimakkaampana ja tehokkaampana! Muun muassa ruuansulatuksen ja vastustuskyvyn tukemiseen käytetty inkivääri on fermentoidussa muodossaan bioaktiivisempi, tasapainoinen ja hyvin imeytyvä.
Fermentointi säilyttää inkiväärin entsymaattiset ominaisuudet - lisäksi pienempikokoiset polyfenolit imeytyvät helpommin.
Fermentoitu musta valkosipuli FBG22™ - Valkosipulin "uusi musta"
Valkosipulia on käytetty vastustuskyvyn tukena sekä koko kehon hyvinvointia auttavana ruoka-aineena.
Terranova FBG22 on triplafermentoitu musta valkosipuli, jolla on todella korkea antioksidantti-, vitamiini-, polyfenoli- ja flavonoidipitoisuus. Fermentoinnin ansiosta pienempikokoiset polyfenolit imeytyvät helpommin elimistön käyttöön.
Fermentointi muuttaa valkosipulin aktiiviaineet entistäkin tehokkaammiksi.
Tervetuloa seuraamaan Terranovan hormonitasapainoon liittyvää blogisarjaa. Käsittelemme jokaisessa kirjoituksessa hormoneihin oleellisesti vaikuttavia tekijöitä sekä ravitsemuksen että elintapojen osalta. Tässä kirjoituksessa tarkastelemme miesten hormonitoimintaa ja eturauhasen terveyttä.
Miehen hormonitoiminta liittyy aivolisäkkeen ja hypotalamuksen toimintaan, jotka säätelevät kivesten siittiö- ja hormonituotantoa pitäen sen suhteellisen vakaana koko aikuisiän ajan. Miehen hormonien toiminnan vaihtelu perustuukin enemmän vuorokauden sisällä tapahtuviin heilahteluihin, kun naisella vaihtelu perustuu puolestaan kuukausittaiseen kiertoon ja vain 35–40 vuoden ajalle.
Miehen hormonitoiminta
Miehellä erittyy androgeeneja eli mieshormoneja, joista testosteroni on tärkein ja tunnetuin. Sitä erittyy kiveksistä murrosiästä alkaen ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä, kuten:
sukupuolitunnusmerkkien eli sukuelinten, parrankasvun ja karvoituksen, äänenmurroksen ja miehisen ruumiinrakenteen kehittyminen
maskuliinisen käytöksen ja sukupuolivietin edistäminen
siittiötuotannon tehostaminen ja hedelmällisyys
proteiinisynteesin stimulointi ja täten myös luuston ja lihasten kasvun edistäminen. Testosteronin ansiosta miehillä on yleensä suurempi luu- ja lihasmassa ja enemmän voimaa kuin naisilla.
Tiesitkö, että myös naisilla erittyy pieniä määriä testosteronia munasarjoista ja lisämunuaisen kuorikerroksesta!
Voiko testosteronista tulla puutos?
Testosteronin puutos tai sen alentuneet tasot liittyvät useimmiten sairauksiin, kivesten vahingoittumiseen, kehityshäiriöihin, tulehduksiin tai aivolisäkkeen toiminnan häiriöihin. Alentuneiden testosteronitasojen oireita voivat olla haluttomuus, hedelmällisyyden aleneminen, karvoituksen väheneminen, lihasheikkous ja luukato eli osteoporoosi. Myös ikääntyminen voi aiheuttaa testosteronin vähenemistä, mikä näkyy libidon alenemisena, väsymyksenä ja muistin heikkenemisenä. Ylipaino ja alkoholin runsas käyttö edesauttavat testosteronin alenemista.
Kuinka tuet testosteronitasoja luonnollisin keinoin?
Terveelliset elämäntavat, monipuolinen ruokavalio sekä alkoholin ja tupakoinnin välttäminen edesauttavat testosteronituotantoa. Sinkki edistää testosteronitasojen pysymistä normaalina. Nauti ruokavaliossasi sinkkipitoisia ruoka-aineita, kuten kurpitsan-, chian- ja hampunsiemeniä, nori-levää, ja leseitä. Myös liha, kananmunat ja sisäelimet sisältävät runsaasti sinkkiä. Terranovan Sinkki 15 mg Complexsopii tukemaan sinkkitasoja tehokkaasti ja vatsaystävällisesti. Seleeni 100 ug Complex sisältää hyvin imeytyvää seleeniä, joka tukee siittiöiden normaalia tuotantoa ja solujen suojaamista hapetusstressiltä.
Eturauhanen – mitä siitä tulisi tietää?
Eturauhasen ongelmat ovat yleisiä miesten keskuudessa. Puolet yli 55-vuotiaista miehistä kärsii eturauhasen liikakasvusta. Tyypillisimmät eturauhasen liikakasvun oireet ovat virtsaamisvaivat, virtsan huono paine/suihku, tihentynyt virtsaamisen tarve, vaikeuksia aloittaa virtsaaminen, kipu sekä tarve herätä vessaan yöllä useamman kerran.
Eturauhasen ongelmat on yhdistetty hormoniepätasapainoon sekä kohonneeseen estrogeeniin ja alhaiseen testosteroniin. Erityisesti ihon- ja hiustenhoitotuotteista, kotitalouden kemikaaleista ja muoveista saatavien nk. ksenoestrogeenien vaikutus sekä ikääntyminen voivat aiheuttaa miehille ongelmia. 50 ikävuoden jälkeen miehen testosteronitaso laskee ja estrogeeni nousee. Myös elintavoilla ja ravitsemustasapainolla on yhteyttä kohonneeseen estrogeeniin. Kohonnut estrogeeni ehkäisee testosteroniaiheenvaihduntaa, joka voi vaikuttaa eturauhasen hyvinvointiin. Myös lisämunuaisongelmat (stressi) sekä metabolinen oireyhtymä saattavat olla yhteydessä suurentuneeseen eturauhaseen.
Ikääntyminen vaikuttaa eturauhasen liikakasvuun
Näin tuet eturauhasen hyvinvointia
Eturauhasen hyvinvointia voi onneksi tukea monipuolisesti. On suositeltavaa vähentää eläinrasvojen ja prosessoitujen transrasvojen käyttöä sekä liiallista punaisen lihan syömistä, liiallista kahvin ja alkoholin käyttöä sekä sokeria. Vihanneksia ja rasvaista kalaa tulisi suosia. Terveellinen ruokavalio, liikunta, painonhallinta ja verensokerin tasapainottaminen kuuluvat myös hormonitoiminnan tukemisen peruspilareihin.
Ravintolisistä voi olla apua elämäntapamuutosten ohella. Terranovan Nokkosenjuuri, Lykopeeni & Sinkki Complex tarjoaa eturauhasen terveyttä tukevia ravinteita ja rohdoksia samassa paketissa. Nokkonen sisältää lukuisia eturauhaselle tärkeitä ravinteita. Sillä voi olla myös haitallisen dihydrotestosteronin liiallista toimintaa ehkäisevä vaikutus eturauhasessa. Lykopeeni on tärkeä antioksidanttinen karotenoidi eturauhasen terveyttä ajatellen ja sinkki tukee normaaleja testosteronitasoja. Tuotteen sisältämä seleeni auttaa suojaamaan soluja hapetusstressiltä.
Tuotteen sisältämät Magnifood Complexin kasviainesosat, kuten vihreä kauransiemen, opuntiakaktus ja vesikrassi vahvistavat miehistä hyvinvointia. Kurpitsan siemenet sisältävät runsaasti testosteronille tärkeää sinkkiä sekä terveellisiä rasvahappoja. Nokkosenjuuri, Lykopeeni & Sinkki Complexin käytöstä on hyötyä sekä ennaltaehkäisyssä, että jo oireilevassa eturauhasen liikakasvussa.
Lähteet: Duodecim; Sand, Sjaastad, Haug, Bjålie & Toverud: Ihminen – Fysiologia ja anatomia; Lara Briden ND, Period repair manual; Kaisa Jaakkola, Reipas rakas raskaus.
Tervetuloa seuraamaan Terranovan hormonitasapainoon liittyvää blogisarjaa. Käsittelemme jokaisessa kirjoituksessa hormoneihin oleellisesti vaikuttavia tekijöitä sekä ravitsemuksen että elintapojen osalta. Tässä kirjoituksessa tarkastelemme mitä PMS-oireet ovat, mistä ne voivat johtua ja kuinka niitä voi hoitaa luonnollisin keinoin.
PMS, eli englanniksi premenstrual syndrome, eli kuukautisia edeltävä oireyhtymä alkaa naisilla yleensä viikko tai muutama päivä ennen kuukautisia ja loppuvat kuukautisten alkaessa tai niiden jälkeen. PMS-oireita on eri asteisia, joihin kuuluu vaihtelevasti erilaisia sekä fyysisiä että tunneperäisiä oireita. Noin yhdellä kymmenestä naisesta oireet ovat todella vaikeita. PMS-oireet ovat hälytys hormoniepätasapainosta.
Mitä oireita PMS aiheuttaa?
Miksi tuntuu, että yhtäkkiä elämä potkii ja kaikki ottaa päähän, vaikka edellisenä päivänä kaikki tuntui olevan hyvin. PMS eli premenstruaalisyndrooma on joukko fyysisiä ja psyykkisiä oireita, jotka esiintyvät naisilla ennen kuukautisia. Oireet voivat vaihdella yksilöittäin ja vaihdella kuukautiskierron aikana. PMS-oireisiin kuuluu muun muassa vatsakipua, päänsärkyä, ärtyneisyyttä, mielialan vaihteluja, masennusta ja väsymystä. Joskus oireet saattavat johtua taustalla olevasta sairaudesta, kuten vakavasta masennuksesta tai kilpirauhasen ongelmista, jolloin oireet muistuttavat PMS-oireita.
Mielialanvaihtelut ja väsymys ovat yleisiä PMS-oireita
Mistä PMS johtuu?
PMS-oireiden ilmenemiseen ei ole ole olemassa tutkittua yhtä varmaa syytä. Yleisesti taustalla on uskottu olevan hormoniepätasapainotila ja hormonaaliset muutokset (alhainen progesteronimäärä verrattuna liian korkeaan estrogeenimäärään sekä ajoittain korkea prolaktiini ja progesteroni suhteessa estrogeeniin).
Yleisin syy on liian korkea estrogeeni suhteessa progesteroniin eli estrogeenidominanssi. Epätasapainotila estrogeenin ja progesteronin välillä aiheuttaa ns. suuren kuilun näiden kahden tärkeän naishormonin välille aiheuttaen voimakkaita ”pudotusoireita”. Mikäli progesteronitasot ovat alhaiset ja estrogeenitasot korkeat, sitä suuremmat oireet yleensä ovat. Olisi siis tärkeää kiinnittää huomiota näiden tasapainottamiseen. Progesteronitasoja on vaikeampi saada nostettua luonnollisin keinoin, mutta estrogeeniaineenvaihduntaa voi tukea helpommin.
Alhaisen progesteronin oireita ovat PMS-oireet, hedelmällinen valkovuoto (muistuttaa kananmunan valkuaista) kuukautisia edeltävän vaiheen aikana, kuukautisia edeltävä verenvuoto tai tiputtelu ja pitkittynyt tai runsas kuukautisvuoto.
PMS-oireiden taustalla voi myös ollavääränlainen ruokavalio, ravintoaineiden puutoksia, kuten magnesiumin, kalsiumin ja B6-vitamiinin puutokset. Eräs teoria PMS-oireisiin liittyen on alhainen serotoniinimäärä, joka voi aiheuttaa mm. masennusta, sillä hormonit ja välittäjäaineet vaikuttavat toisiinsa. Liika estrogeeni suhteessa progesteroniin saattaa vaikuttaa välittäjäainetasapainoon, joka vaikuttaa kiputiloihin ja mielialaan – pidemmän päälle tämä saattaa johtaa mielialavaihteluihin sekä hiilihydraatti- ja sokerihimoon.
Myös verensokeritasapainolla, ruoka-aineintoleransseilla sekä suoliston mikrobien epätasapainolla on todettu olevan vaikutusta. Alhainen verensokeri (hypoglykemia) aiheuttaa lisämunuaisten erittämien hormonien vapautumista, joka estää progesteronin toimintaa, seurauksena PMS-oireet. Yleensä verensokerin tasapainoitus, eli ruokailun rytmittäminen auttaa helpottamaan oireita.
Stressi vaikuttaa dopamiinitasoon heikentävästi ja oireina saattaa olla masennus ja nesteen kerääntyminen. Kroonistunut stressi vaikuttaa myös kortisoliin (stressihormoniin) jolla on vaikutusta verensokerin heilahtelulle, aamu-unisuudelle ja painon kertymiselle sekä lisämunuaisten ”uupumiselle”. Korkeat stressitasot saattavat myös estää progestoronin muodostumista, joten olisikin erittäin tärkeää kiinnittää huomiota stressin hallintaan.
Stressi vaikuttaa voimakkaasti PMS-oireiden ilmenemiseen
Suoliston mikrobiston epätasapainolla voi olla myös suuri rooli oireiden synnyssä. Monella PMS-oiresta kärsivillä on taustalla ongelmia suoliston kanssa. Esimerkiksi hiivan liikakasvu tai suoliston bakteerikanta saattaa olla epätasapainossa. Tämä kuormittaa myös maksan detoksifikaatioreittejä, jolloin tarve lisäravintoaineille kasvaa.
Viime vuosikymmenen aikana on myös puhuttu paljon hormonihäiriköistä kuten muovista ja ksenoestrogeeneista. Ksenoestrogeenit ovat kemikaaleja joita löytyy mm. muovista, kodin puhdistusaineista, torjunta- ja lisäaineista ruuassa sekä kosmetiikasta. Ne häiritsevät sukuhormonien tasapainoa ja voivat olla myös yksi syy hormoniepätasapainoon.
Kuinka saan PMS-oireet kuriin?
Ruokavalio näyttelee tärkeää roolia PMS-oireiden ilmenemisessä. Ravitsemuksen ja tarvittavien elintapamuutosten avulla on mahdollista ennaltaehkäistä tai vähentää PMS-oireita hyvinkin tehokkaasti.
Tässä muutamia vinkkejä:
Syö terveellisesti ja tasapainoisesti: Ruokavalion tulisi sisältää runsaasti kuituja, kasviksia, hedelmiä, proteiineja ja rasvoja terveellisestä lähteestä.
Vältä sokeripitoisia ja rasvaisia ruokia, sillä ne voivat pahentaa PMS-oireita.
Vältä muovin käyttöä eli toisin sanoean ksenoestrogeenejä. Vaihda kodin puhdistusaineet ekopesuaineisiin sekä suosi kosmetiikassa luonnonkosmetiikkaa. Vältä myös kuumentamasta ruokaa muovisissa astioissa, sillä muovista irtoaa partikkeleja sen lämmetessä.
Juo tarpeeksi vettä. Veden juominen auttaa säätelemään hormonitasoja ja pitämään kehon nestetasapainon kunnossa. Vesipulloon voi myös lisätä hyppysellisen laadukasta suolaa nestetasapainon tukemiseksi.
Vältä kofeiinia. Liiallinen kofeiini voi pahentaa PMS-oireita, kuten vatsakipua ja päänsärkyä sekä haitata tärkeiden mineraalien, kuten kalsiumin ja raudan imeytymistä.
Huolehdi riittävästä unesta. Uni auttaa säätelemään hormonitasoja ja keho palautuu tehokkaammin.
Liiku säännöllisesti. Liikunta auttaa vähentämään stressiä ja parantamaan mielialaa sekä vapauttamaan patoutuneita tunteita. Etsi sinulle sopivin liikuntamuoto, joka tuo samalla myös iloa elämään!
Vältä alkoholia ja tupakointia. Nämä voivat pahentaa PMS-oireita ja heikentää yleistä terveyttä.
Huolehdi välttämättömien omega-3 -rasvahappojen saannista, joilla voi olla merkittävä vaikutus prostaglandiinien synteesimuutoksiin ja kehon tulehdusta nostavien eikosanoidien muodostumiseen. Mitä enemmän tulehdusta kehossa on, sitä voimakkaammat PMS-oireet saattavat olla. Rasvahapot vaikuttavat myös solukalvojen terveyteen: jos solukalvo ei ole terve, solun reseptorit eivät toimi kunnolla ja ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Suosi ravinnossa omega-3-rasvahappojen lähteitä, kuten rasvaista kalaa, chian siemeniä, pellavansiemeniä, hampunsiemeniä sekä myös pähkinöitä ja neitsytoliiviöljyä.
Vältä omega-6 kasviöljyjen liiallista käyttöä (auringonkukkaöljy, rypsiöljy). Nämä lisäävät prostaglandiinien määrää kehossa ja voivat pahentaa PMS-oireita. Suosi tasapainoa omega-3 sekä omega-6 -öljyjen käytössä.
Vältä liiallista lehmänmaidosta tehtyjen valmisteiden nauttimista. Maito voi laukaista histamiinin erityksen ja siten nostaa kehon tulehdusta ja lisätä PMS-oireita.
Ota aikaa itsellesi. Käy kävelyllä luonnossa, meditoi, hemmottele itseäsi ja ole enemmän läsnä juuri sinulle.
Itselle mieluisa liikunta voi auttaa PMS-oireiden hallinnassa
PMS ja ravintolisät
Joskus parhaimmaksi hiottu ruokavaliokaan ei aina riitä, jos oireet johtuvat geneettisestä perimästä tai esimerkiksi kroonistuneesta stressistä tai kehon tulehdustilasta. Toki ensimmäiseksi on aina hyvä katsastaa omaa elämäntilannettaan ja miettiä onko jotain, mitä voi elämässä muuttaa esimerkiksi stressin vähentämiseksi.
Huolehdi riittävästä magnesiumin saannista. Magnesium auttaa vähentämään vatsakipua ja päänsärkyä, jotka ovat yleisiä PMS-oireita. Magnesiumia löytyy esimerkiksi pähkinöistä, tummasta suklaasta ja tumman vihreistä kasviksista. Magnesium 100 mg Complex sisältää myös PMS-oireiden hillitsemiseen tärkeää B6-vitamiinia.
Huolehdi riittävästä kalsiumin saannista: Kalsium auttaa vähentämään alavatsakipuja ja ärtyneisyyttä, jotka ovat yleisiä PMS-oireita. Kalsiumia löytyy esimerkiksi maitotuotteista, kuten sekä tumman vihreistä kasviksista kuten lehtikaalista, nokkosesta ja pinaatista. Myös seesaminsiemenet, tahini, tofu ja valkoiset pavut sisältävät kalsiumia. Terranovan Magnesium Kalsium Complex:n mineraalit ovat hyvin imeytyvässä muodossa ja tuote sisältää lisäksi kalsium-rikkaita yrttejä, kuten nokkosta ja peltokortetta. Yrtit lisäävät mineraalien synergististä toimintaa ja hyväksikäytettävyyttä kehossa.
B6-vitamiini on tärkeä PMS-oireiden ennaltaehkäisyssä. B6-vitamiini (P-5-P, eli pyridoksaali-5-fosfaatti) saattaa auttaa neurotransmitteri GABA:n ja progesteronin muodostumisessa. Terranovan B6-vitamiinion bioaktiivisessa muodossa (P-5-P) ja yksi kapseli tarjoaa 50 mg hyvin imeytyvää B6-vitamiinia.
Välttämättömät rasvahapot – Life Drink -ravintojauhe sisältää vegaanisessa muodossa olevia rasvahappoja jauhemaisessa muodossa. Tämä tuote on myös suoliston ystävä, sillä se sisältää vatsalle ystävällisiä maitohappobakteereja, ruuansulatusentsyymejä, viher- ja marjajauheita sekä adaptogeenisiä sieniä. Life Drinkon suunniteltu kokonaisvaltaiseen elinvoiman lisäämiseen.
Voikukka, Artisokka & Kysteiini Complex tukee maksan toimintaa. Tämä erityisen tärkeä, jos estrogeeniä on liikaa suhteessa progesteroniin. Maksan tukeminen on myös tärkeää silloin kun suolisto on huonossa kunnossa.
Smooth Synergy on oivallinen tuote silloin kun stressiä on alkanut kuormittamaan mieltä ja kehoa. Tuotteen adaptogeeniset yrtit, kuten ruusujuuri, ashwagandha, amerikan ginseng tukevat lisämunuaisia ja stressihormonien tasoja.
Seuraavassa Hormonit-blogisarjassamme käsittelemme miesten hormoneja.
Jos olet valkosipulin ystävä, tämä herkullinen ja aromikas levite sopii arkeen tai juhlaan ilostuttamaan leivän tai suolaisen keksin päällä! Ruokaisassa levitteessä yhdistyvät tofun ja cashew-pähkinöiden ravitsevuus, fermentoidun musta valkosipulin antioksidantit sekä yrttien vihreys ja maku. Levite on todella helppo tehdä ja siitä riittää useammaksi päiväksi. Voit myös pakastaa ylijäävän levitteen myöhemmäksi.
Musta valkosipuli -levite
Tarvitset näitä aineksia:
Tarvitset:
n. 200 g maustamatonta tofua
n. 50 g yön yli liotettuja ja huuhdeltuja cashew-pähkinöitä
1/4 sitruunan mehu
2 valkosipulinkynttä
1/2 rkl valkoviinietikkaa
1/2 rkl oliiviöljyä
2 kapselia Terranovan fermentoitua mustaa valkosipulia
1/2-1 tl valkosipulijauhetta makusi mukaan
1/2-1 tl sipulijauhetta makusi mukaan
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/2 dl tuoretta ruohosipulia
1/2 dl tuoretta tilliä
1/2 dl tuoretta basilikaa
Tee näin:
Sekoita ainekset sekä avatun Terranovan Musta Valkosipuli -kapselien sisältö tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Laita levite tarjoiluastiaan tai lasiseen säilytysrasiaan ja anna vetäytyä n. tunti ennen tarjoilua. Säilytä jääkaapissa mieluiten ilmatiiviissä rasiassa ja käytä neljän päivän kuluessa tai pakasta.
Mitä on fermentoitu musta valkosipuli?
Fermentaatio eli maitohappokäyminen on perinteinen, mikro-organismien toimintaan perustuva kasvien ja yrttien käsittelyprosessi, jota on käytetty erityisesti säilöntätarkoituksessa. Kasvi hapatetaan vähähappisessa tilassa käyttäen apuna probioottisia bakteerikantoja. Fermentointi lisää yrttien bioaktiivisuutta ja lisää merkittävästi antioksidanttien määrää verrattuna fermentoimattomaan yrttiin. Samalla haitalliset antiravinteet poistuvat.
Fermentoidulla valkosipulilla on erittäin paljon korkeampi antioksidantti-, vitamiini-, polyfenoli- ja flavonoidipitoisuus verrattuna fermentoimattomaan valkosipuliin. Fermentointi siis moninkertaistaa valkosipulin ravinnepitoisuuden. Terranovan Fermented Black Garlic on myös vatsaystävällisempi eikä siitä jää jälkihajua.
Haluatko uusimmat blogipostauksemme, ajankohtaiset tarjoukset sekä tietoa ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme täältä.
Tervetuloa seuraamaan Terranovan hormonitasapainoon liittyvää blogisarjaa. Käsittelemme jokaisessa kirjoituksessa hormoneihin oleellisesti vaikuttavia tekijöitä sekä ravitsemuksen että elintapojen osalta. Tässä kirjoituksessa tarkastelemme ruokavalion vaikutusta kuukautiskierron eri vaiheissa.
Mitä syödä kuukautiskierron eri vaiheissa? Miksi ja miten ravinto vaikuttaa kuukautiskiertoon?
Hedelmällisessä iässä olevien naisten kuukausittainen kierto jakautuu kahteen päävaiheeseen, follikulaari- ja luteaalivaiheseen sekä niiden välissä ovulaatioon ja lopulta kuukautisiin. Jokaisessa vaiheessa naisen kehossa tapahtuu jotain tärkeää ja merkityksellistä kierron kannalta. Jokaiselle vaiheelle löytyy myös parhaat ruuat ja ravintoaineet, jotka tukevat kehon vaihtuvia estrogeeni-, progesteroni- ja testosteronitasoja.
Kierron tukeminen ravinnolla perustuu ruuan energeettisiin ominaisuuksiin, ruuan sisältämien pienravintoaineiden toimintaan kehossa sekä eri ravintoaineiden vaikutukseen hormonien aineenvaihdunnassa. Englanninkielinen ”cycle syncing” tarkoittaa kuukautiskierron tasapainottamista syklisesti ravinnon ja elämäntapojen avulla. Naisen hormonitoiminta on kuitenkin monimutkainen kokonaisuus, eikä vaikutuksia välttämättä näe hetkessä. Anna kehollesi noin 3–6 kuukautta aikaa totutella muutoksiin. Parhaimmillaan se vastaa vähentyneinä PMS-oireina, lievempinä kuukautiskipuina tasaisempana kiertorytminä ja hedelmällisyyden parantumisena. Tasapainoisessa kierrossa estrogeeni nousee kierron alkupuolella ja laskee puolivälissä kiertoa, ja progesteroni nousee kierron puolivälissä ja laskee kierron loppuvaihetta kohti.
Jokaisen kierto on yksilöllinen, ja seuraavat jaot ovat keskimääräisiä. Seuraamalla omaa kiertoasi voit saada selville, missä vaiheessa olet juuri nyt menossa! Hormonaalista ehkäisyä käyttävillä kierto ei toteudu kuvauksen mukaisesti. Kierto lasketaan normaalisti alkavaksi kuukautisten ensimmäisestä päivästä, mutta käsittelemme kuukautiset viimeiseksi ikään kuin loppuhuipennuksena kierrolle.
Follikulaarivaihe – päivät 7-14
Follikulaarivaiheessa keho valmistelee uutta kypsynyttä munasolua irtoamaan. Kehittyvät munasolut tuottavat estradiol-nimistä estrogeenihormonia, joka stimuloi mielialaa ja libidoa tukemalla välittäjäaine serotoniinin ja dopamiinin tuotantoa. Se tukee myös insuliiniherkkyyttä, mikä myötävaikuttaa verensokeritasapainoon. Tämä vaihe on kuin kevät – kukoistat, loistat, sinulla on energiaa ja jaksamista ja olet sosiaalisempi. Voit nähdä vaikutuksen myös peilistä: iho on kuulaampi, kiinteämpi ja hehkeämpi, sillä estradioli vaikuttaa myös ihoon positiivisesti tässä vaiheessa.
Ravintovinkit
Nyt on hyvä aika nauttia runsaasti ravinteikkaita, tuoreita kasviksia ja syödä kevyempää ja värikästä ruokaa kuten salaatteja ja vähärasvaisia proteiineja. Ruuat, jotka vaikuttavat estrogeenin aineenvaihduntaan, kannattaa ottaa tässä vaiheessa lautaselle!
Vihreät ja värikkäät kasvikset
Idätetyt ja fermentoidut ruuat kuten idut ja hapankaali ovat erittäin ravintorikkaita
Tofu ja erilaiset pavut sekä kikherneet ja pellavansiemenet sisältävät naisille edullisia fytoestrogeenejä.
Avokado auttaa stimuloimaan tulevaa ovulaatiota ja sisältää runsaasti hyvä rasvahappoja
Siemenet ja jyvät sisältävät tiivistetyssä muodossa merkittävän määrän ravinteita ja erilaisia rasvahappoja ravitsemaan kehoasi. Suosi kierron alkuvaiheessa pellavansiemeniä sekä kurpitsansiemeniä. Kurpitsansiemenissä on runsaasti hormonitoiminnalle tärkeää sinkkiä.
Suosi kevyitä kypsennystapoja, kuten höyrytystä ja keittämistä.
Ovulaatio merkitsee kierron puoliväliä. Tällöin munasolu irtoaa luteinisoivan hormonin (LH) vaikutuksesta ja on hetken aikaa valmis hedelmöittymään. Estrogeeni alkaa laskemaan ja progesteroni nousee ovulaation seurauksena.
Ravintovinkit
Tässä kohtaa oikeanlainen ravinto tukee munasarjojen hyvinvointia ja verenkiertoa sekä käytetyn estrogeenin poistoa elimistöstä. Myös seuraavaksi nousevan hormonin, progesteronin tuotantoa tukevat ruoka-aineet haluavat päästä hommiin.
Kasviksista ja täysjyväviljoista kuituja suoliston toiminnalle ja eliminaatiolle
Aprikoosi, viikuna ja vadelma ovat hedelmäpuolen kuiturikkaita valintoja
Täysipainoisia proteiineja eläin- ja/tai kasvilähteistä
Pähkinät ja mantelit tukevat progesteronin tuotantoa ja sisältävät sinkkiä, joka tukee FSH-hormonin tuotantoa sekä magnesiumia, joka tukee aivolisäkkeen hormonituotantoa.
Tumma suklaa! Kyllä, saat syödä laadukasta, 70 % tummaa suklaata, sillä se sisältää ovulaatiota tukevaa magnesiumia ja vaikuttaa myös progesteronin tuotantoon.
Ps. Tiesitkö, että yksi munasolu kehittyy ja kypsyy munarakkulassaan jopa sadan päivän ajan, kunnes ovulaatiossa se viimein irtoaa?
Luteaalivaihe – päivät 15–28
Progesteroni alkaa nousemaan ovulaation seurauksena. Sitä tuottaa munasarjojen follikkeli, josta munasolu juuri irtosi. Tämän hormonin tehtävä on säilyttää mahdollisesti alkava raskaus ja tasapainottaa estrogeenin vaikutuksia, jotka ovat lähes vastakkaisia. Progesteroni auttaa vähentämään tulehdusta, tukee lihaskasvua ja unta sekä rauhoittaa hermostoa. Luteaalivaiheen loppupuolella moni nainen kokee PMS-oireita, jotka liittyvät estrogeenidominanssiin sekä estrogeenin ja progesteronin tuotannon epätasapainoon.
Ravintovinkit
Valitse naisille tärkeää B6-vitamiinia sekä sinkkiä ja magnesiumia sisältäviä ruokia
Suosi verensokeria tasapainottavia tärkkelyspitoisia juureksia, kuten bataattia, perunaa tai kurpitsaa. Verensokerin tasapaino edistää myös mielialan vaihteluita.
Siemenet: auringonkukansiemen ja seesaminsiemenet, jotka sisältävät hyviä rasvoja ja B6-vitamiinia
Progesteronitasot laskevat ja kuukautisvuoto alkaa. Estrogeeni alkaa nousta pikkuhiljaa, mutta kaiken kaikkiaan hormonien tasot ovat vielä alhaalla. Olo voi olla voipunut ja haluat käpertyä omaan rauhaasi. Tee se, kaipaat nyt lepoa ja mahdollisuuden antaa kehosi tehdä kuukausittaisen ”puhdistumisen”. Iho voi olla kuukautisten aikaan veltompi ja kuivempi ja jopa kasvojen muoto saattaa hieman muuttua! Saatat myös kokea turvotusta sekä kuukautiskipuja.
Ravintovinkit
Suosi ravintotiheää ruokaa, joka ravitsee ja korvaa kuukautisten aiheuttaman pienen mullistuksen kehossasi.
Rautapitoiset ruoka-aineet tai rautalisä auttavat korvaamaan vuodon mukana menetettyä rautaa
Hitaita hiilihydraatteja kannattaa edelleen suosia, kuten täysjyvää, bataattia ja muita juureksia, jotka eivät nosta verensokeria nopeasti ylös ja aiheuta yhtä nopeaa romahdusta. Tuorepuuro aamulla pitää myös keitettyä puuroa paremmin verensokerisi kurissa!
Levät, kuten kelp, sisältävät kilpirauhasen toiminnalle tärkeitä mineraaleja, kuten jodia, joka osallistuu hormonien säätelyyn.
Tervetuloa seuraamaan Terranovan hormonitasapainoon liittyvää blogisarjaa. Käsittelemme jokaisessa kirjoituksessa hormoneihin oleellisesti vaikuttavia tekijöitä sekä ravitsemuksen että elintapojen osalta. Ensimmäisessä osassa tutustumme yleisellä tasolla ravinnon ja hormonien yhteyteen.
Hormonitoiminta on merkittävä osa kehon toimintaa. Kehossamme toimii useita erilaisia hormoneja, joista sukupuolihormonit säätelevät mm. hedelmällisyyttä ja lisääntymistä. Aivolisäkkeen erittämät hormonit stimuloivat sukupuolihormonien tuotantoa sukupuolirauhasista: naishormoneista merkittävimmät ovat estrogeeni ja progesteroni ja miehillä testosteroni. Eri hormonien tuotanto on myös linkittynyt toisiinsa. Esimerkiksi stressihormonit vaikuttavat sukupuolihormonien toimintaan. Kokonaisuudessaan kaikkia kehon hormoneja tuotetaan umpieritysjärjestelmän eri rauhasissa, ja ravinnolla ja elintavoilla on ratkaiseva merkitys niiden kaikkien toimintaan.
Naisen hormonikierto toimii kuukausittaisella syklillä ja hormonivaihtelut vaikuttavatkin ratkaisevasti naisen energiatasoihin, mielialaan, hedelmällisyyteen ja libidoon. Kuukautiskierto jakautuu neljään vaiheeseen: follikulaarivaiheeseen, ovulaatioon, luteaalivaiheeseen sekä kuukautisiin. Omaan kiertoonsa kannattaa ehdottomasti tutustua tarkemmin ja opetella tuntemaan oma kehon toiminta.
Syö värikkäästi ja monipuolisesti
Kuukausittaisen kierron kannalta on todella tärkeää tiedostaa puhtaan ja monipuolisen ruokavalion merkitys joka päivä. Eri ravintoaineiden tarve vaihtelee ja korostuu kuukautiskierron eri aikoina kehon tarpeiden mukaan. Naisen monimutkainen hormonikierto ja hedelmällisyys vaatii keholta vaihtuvia resursseja ja riittäviä ravintoainevarantoja. Siksi syömällämme ruualla on väliä myös hormonitasapainon osalta!
Kierron alussa, follikulaarivaiheessa, kannattaa suosia kauraa, ruista ja ohraa, parsakaalia, persiljaa, hernettä, porkkanaa ja avokadoja. Kierron keskivaiheilla ovulaation aikaan korostuvat mm. kvinoa, parsa, voikukka, pinaatti, tomaatti, vadelma ja viikuna. Ovulaation jälkeisenä aikana luteaalivaiheessa hyödyllisiä ovat erilaiset kaalit, sipulit, bataatti (ja muut hitaat hiilihydraatit), kikherne ja saksanpähkinä. Kuukautisten aikaan tärkeitä ovat punajuuri, lehtikaali, sienet, jodipitoiset levät, mustikka ja pavut. Kierron loppuvaiheella korostuvat myös verensokerin hallinta ja nesteytys.
Syömisestä ei kuitenkaan kannata tehdä liian hankalaa – panosta monipuolisuuteen! Olit sitten seka- tai kasvissyöjä tai vegaani, huolehdi että lautasellasi löytyy tarpeeksi erilaisia proteiininlähteitä, rasvahappoja, kuituja, kasviksia, marjoja ja hedelmiä.
Eri ravintoaineiden merkitys hormoneille
Aminohapoista koostuvat proteiinit ovat tärkeitä kehon hormonien ja entsyymien valmistuksessa. Keho valmistaa itse osaa aminohapoista ja osaa aminohapoista tulee saada ravinnosta. Eläinkunnan lähteet kuten liha ja maitotuotteet sisältävät täydellisen kirjon aminohappoja. Vegaanien ja kasvissyöjien kannattaa koostaa mahdollisimman monipuolisia yhdistelmiä kasvilähteistä käyttäen palkokasveja, siemeniä ja pähkinöitä, jotta aminohappojen kirjo olisi mahdollisimman laaja.
Hyvät omega-rasvahapot pitävät puolestaan huolta solujen terveydestä, sydämestä ja verenkierrosta sekä auttavat vähentämään tulehdusta kehosta. Krooninen matala-asteinen tulehdus voi lisätä mm. PMS- ja kuukautisvaivojen voimakkuutta. Hyödyllisiä kasviperäisiä omega-3-rasvahappoja saadaan mm. pellavan-, chian ja hampunsiemenistä. Eläinkunnan lähteistä kala ja kalaöljy ovat hyviä omega-3-rasvahappojen lähteitä.
Värikkäät kasvikset, marjat ja hedelmät sisältävät runsaasti antioksidantteja, vitamiineja, mineraaleja ja kasviyhdisteitä, jotka ovat tärkeitä hormonitasapainolle, solujemme elinvoimalle ja aineenvaihdunnalle. Esimerkiksi sinkki edistää normaalia hedelmällisyyttä ja lisääntymistä sekä miehillä että naisilla. Runsaasti sinkkiä sisältäviä kasviksia ovat mm. vehnänalkio, hampunsiemen, kurpitsansiemen sekä basilika. Monet hyötyvät myös sinkkiravintolisästä.
Kasvikset ja täysjyvävilja tarjoavat suolen toiminnalle tärkeitä kuituja. Huolehdi, että vatsasi toimii päivittäin, jolloin käytetyt hormonit, erityisesti estrogeeni, pystytään poistamaan kehosta asianmukaisesti. Liiallinen estrogeenin kertyminen elimistöön johtaa estrogeenidominanssiksi kutsuttuun tilaan, joka voi aiheuttaa mm. PMS-oireita, päänsärkyä, painonnousua ja kivuliaita kuukautisia.
Ravintolisät hormonitasapainolle
Terveelliset elämäntavat ja monipuolinen ruokavalio ovat avainasemassa hormonitasapainon tukemisessa ja ravintolisillä voit tarvittaessa täydentää ja tukea kehoasi tasapainon saavuttamisessa. Tässä Terranovan ravintolisäsuosituksia hormonitasapainon hyväksi!
Life Drink– Kokonaisvaltainen ravintojauhe tarjoaa tärkeitä vihreitä kasviksia ja marjoja täydentämään päivittäistä saantia, suolistolle tärkeitä kuituja, hormonitasapainolle tärkeitä rasvahappoja sekä kasviproteiineja. Lisäksi ruuansulatusentsyymejä ja maitohappobakteereita tukemaan suolistosi hyvinvointia! Tutustu tuotteeseen tästä.
Living Multivitamin Woman– Naiselle suunniteltu monivitamiinivalmiste tukee hormonitasapainoa, ihoa, hiuksia ja kynsiä sekä luustoa ja tarjoaa kaikki tärkeät vitamiinit, mineraalit ja kasviravinteet naisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tueksi. Tutustu tuotteeseen tästä.
Seuraavassa osassa käsittelemme tarkemmin eri kuukautiskierron vaiheisiin sopivia ruoka-aineita ja ravintosuosituksia.
Olet saattanut kuulla puhuttavan vapaista radikaaleista ja antioksidanteista. Nämä termit vilahtelevat siellä, missä puhutaan ikääntymisestä, ilmansaasteista, elämäntavoista ja ravinnosta. Mutta mitä ne tarkoittavat?
Vapaat radikaalit
Vapaiksi radikaaleiksi tai happiradikaaleiksi kutsutaan epävakaita atomeja tai molekyylejä, joita saamme erilaisista lähteistä, kuten ilmansaasteista, tupakansavusta ja raskasmetalleista. Happiradikaalit ovat soluille haitallisia, hapettavia yhdisteitä, ja niitä syntyy elimistössä myös normaalin soluaineenvaihdunnan tuloksena. Myös raskas urheilu synnyttää hapetusstressiä soluissa. Elimistömme synnyttää vastavoimana sen itse tuottamia antioksidantteja tasapainottaakseen happiradikaalien toimintaa.
Kuten elämäkään, myöskään happiradikaalien olemassaolo ei ole niin mustavalkoista, kuin voisi kuvitella: ne eivät ole läpeensä haitallisia, sillä niitä tarvitaan kehossa myös immuunijärjestelmän toimintaan, uusien yhdisteiden muodostamiseen ja solujen väliseen kommunikaatioon.
Antioksidantit
Antioksidantti on yhdiste, joka estää toisten yhdisteiden hapettumista, haitallisen radikaalin toimintaa ja suojaa näin solua. Kehomme tuottaa itse antioksidantteja, jotka neutraloivat happiradikaaleja ja kompensoivat näin soluihin syntyvää hapetusstressiä ja vahinkoja, ja tämän tasapainon säilyminen onkin oleellista kehomme solujen toiminnalle ja pitkäikäisyydelle. Lisäksi saamme antioksidantteja nauttimastamme terveellisestä ruuasta ja ravintolisistä.
Esimerkkinä antioksidantista mainittakoon SOD-entsyymi (superoksidi-dismutaasi), jota keho valmistaa superoksidi-nimisen happiradikaalin eliminoimiseksi. Superoksidi on kehomme pääasiallinen, eri lähteistä syntyvä happiradikaali. Iän ja sairauksien myötä kehon oman SOD-entsyymin tuotanto heikkenee, mikä voi altistaa solujen vaurioitumiselle. SOD muuttaa haitalliset radikaalit tietyn prosessin kautta lopulta hapeksi ja vedeksi. SOD-entsyymin aktivoitumiseen elimistössä tarvitaan kuparia, mangaania ja sinkkiä. SOD-antioksidanttia voi nauttia myös ravintolisänä.
Vaali tasapainoa
Kun antioksidanttien ja happiradikaalien tasapaino elimistössä muuttuu happiradikaalien hyväksi, puhutaan hapetusstressistä. Hapetusstressi puolestaan liittyy moniin kehon epätasapainotiloihin. Useat länsimaiset elintapoihin liittyvät ongelmat, kuten korkea verenpaine ja verensokeritasapainon häiriöt ovat kytköksissä krooniseen hapetusstressiin. Ikääntyessämme antioksidanttijärjestelmämme heikkenee ja sen kunnosta tulisi pitää hyvää huolta terveillä elämäntavoilla sekä kasvisvoittoisella, värikkäällä ruokavaliolla.
Mistä saat antioksidantteja?
Kehon omien antioksidanttijärjestelmien tukena voidaan käyttää erilaisia antioksidatiivisesti toimivia aminohappoja, vitamiineja, kivennäisaineita ja kasviperäisiä yhdisteitä.
Tiesitkö, että useimmille tutut C- ja E-vitamiini sekä seleeni ovat voimakkaita antioksidantteja? Sen lisäksi, että niillä on runsaasti erilaisia terveysvaikutuksia, ne suojaavat myös solujamme hapetusstressiltä.
Marjat, hedelmät ja vihannekset ovat ravinnossamme paras antioksidanttien lähde. C- ja E-vitamiinien lisäksi ne sisältävät rutkasti antioksidanttisia flavonoideja, kasvien orgaanisia yhdisteitä, jotka vaikuttavat kasvin väriin, makuun ja säilyvyyteen. Kasveista löytyy myös karotenoideiksi kutsuttuja antioksidanttisia yhdisteitä, kuten betakaroteenia, astaksantiinia ja luteiinia.
Antioksidantteja ravintolisistä
Kun tarvitset lisätukea solujesi hyvinvoinnille, löydät Terranovan valikoimasta monta puhdasta ja tehokasta, luonnollista antioksidanttivalmistetta.
Terranova SOD Complex with Katalase sopii erityisesti paljon urheileville, ikääntyneille sekä runsaasta kehon kuormituksesta kärsiville. SOD-entsyymiä voidaan eristää eläinperäisestä kudoksesta tai kasviperäisestä merilevästä (planktoni), mutta eläinperäinen SOD hajoaa helposti mahahappojen vaikutuksesta, eikä imeydy tehokkaasti ohutsuolesta. SOD Complex with Katalase edustaa viimeisintä ravintolisäteknologiaa, ja sen patenttisuojattu Tetra-SOD® on eristetty mikrolevästä. Mikrolevästä eristetty SOD on mikrolevän proteiinikuoren suojaama, siksi se kestää hyvin mahahappoja ja imeytyy tehokkaasti suolistosta. SOD Complex tulee nauttia tyhjään mahaan aterioiden välillä.
Resveratrol 150 mg Complex sisältää luonnollista trans-resveratrolia ja kversetiiniä. Resveratroli on voimakas polyfenolinen yhdiste, jota esiintyy luontaisesti mm. viinirypäleissä. Resveratroli tukee erittäin monipuolisesti koko kehon terveyttä ja sillä voi olla erityisesti verisuonistoa hellivä vaikutus. Resveratrol kannattaa ottaa aterian yhteydessä.
Männynkaarnasta ja viinirypäleen siemenistä tehdyt uutteet ovat voimakkaita antioksidantteja, koska ne sisältävät polyfenolien ryhmään kuuluvia oligomeerisia proantosyanidiineja. Pine Park & Grape Seed Complex sisältää tehokkaita, puhtaita ja patentoituja männynkaarna- ja viinirypäleensiemenuutteita. Tuotteen männynkaarnauute on peräisin Pohjois-Suomen puhtaista metsistä. Tuote on erinomainen verisuoniston tukituote, ja sopii myös sisäiseen kauneudenhoitoon tukemaan ravinteiden kuljetusta ihosoluille. Nauti tuote ruokailun yhteydessä.
Astaksantiini on punertava karotenoidi, jota löytyy luontaisesti mm. levistä, hedelmistä ja vihanneksista. Astaksantiini on voimakas antioksidantti ainutlaatuisen molekyylirakenteensa ansiosta. Astaxanthin 4 mg Complexon valmiste, joka sisältää Haematococcus Pluvialis-levälajikkeesta peräisin olevaa astaksantiinia. Tuotetta voi käyttää ihon tukena aurinkoisella säällä. Astaksantiini on rasvaliukoinen, joten se on hyvä nauttia ruokailun yhteydessä.
Kaikki sen tiedämme – kun kesäaurinko alkaa porottamaan, on aika hankkia asianmukaiset suojavarustukset, jotta kehoamme ympäröivä suurin elimemme, iho, pysyisi hyvinvoivana ja säästyisi palamiselta. Aurinko on kohtuudella nautittuna ystävämme, sillä ihomme muodostaa sen säteistä D-vitamiinia kehossamme. Ja siitä jos jostain meillä suomalaisilla on puutetta! Samaan aikaan auringon haitallinen UV-säteily liiallisena voi hapettaa ja vahingoittaa ihomme soluja.
Onneksi meillä on kuitenkin hyvät keinot suojautua haitallisilta vaikutuksilta. Ihoaan kannattaa suojata välttämällä keskipäivän aurinkoa, viettämällä aikaa varjossa, pukeutumalla väljiin, värikkäisiin tai tummiin vaatteisiin sekä levittämällä iholle aurinkosuojavoidetta.
Tiesitkö, että voit auttaa ihon suojaamista auringolta myös sisäisesti? Tähän tarkoitukseen voi käyttää luonnollista astaksantiini-nimistä ravintolisää. Jos tämä ravintolisä ei ole sinulle vielä tuttu, lue eteenpäin ja olet hetken päästä jo viisaampi!
Mitä on astaksantiini?
Astaksantiini on punertavan värinen, rasvaliukoinen karotenoidi. Karotenoidit ovat kasveissa luonnollisesti esiintyviä biologisesti aktiivisia yhdisteitä eli fytokemikaaleja. Fytokemikaalit toimivat kasvien luonnollisena puolustusjärjestelmänä ja antavat niille samalla värin, maun ja aromin. Karotenoidit ovat voimakkaita antioksidantteja, eli ne voivat suojata soluja haitallisilta vapailta happiradikaaleilta.
Astaksantiinia löytyy luontaisesti mm. merenelävistä, levistä, hedelmistä ja vihanneksista, joista saa myös muita hyödyllisiä karotenoideja, kuten betakaroteenia. Betakaroteenista poiketen astaksantiini ei muunnu kehossa A-vitamiiniksi.
Paras astaksantiinin lähde on Haematococcus pluvialis -levä, joka elää makeissa vesissä ja muodostaa astaksantiinia suojatakseen itseään korkeilta lämpötiloilta, korkeilta suolapitoisuuksilta, runsaalta valolta ja typpivajeelta.
Miten astaksantiini tukee ihon hyvinvointia aurinkoa ottaessa?
Ihon suojaus auringolta ja luonnollinen rusketus sisäisesti voivat onnistua nauttimalla astaksantiini-ravintolisää tai astaksantiinia sisältäviä ruokia. Astaksantiini voi auttaa suojaamaan ihoa sisäisesti haitallisilta UV-säteiden vaikutuksilta, aivan kuten se tekee esimerkiksi mikrolevissä. Antioksidanttina sillä voi olla hyödyllinen soluja suojaava vaikutus. Kun haluat varmistaa monipuolisen aurinkosuojan, kannattaakin ottaa myös sisäiset ja ravitsemukselliset keinot käyttöön! Monet kokevat, että astaksantiinin säännöllinen nauttiminen voi auttaa myös palamisherkkyyteen.
Ruskettaako astaksantiini ihoa?
Koska astaksantiini on luonnollinen pigmentti, se voi antaa iholle mukavaa päivettynyttä väriä ja edistää myös ruskettumista.
Tiesitkö muuten, että lohen punertava väri on myös peräisin astaksantiinista ja flamingojen kaunis vaaleanpuna-oranssi väritys syntyy niiden astaksantiinia sisältävästä ravinnosta!
Tarvitseeko käyttää aurinkorasvaa, jos syö astaksantiinia?
Kyllä! Iholle tulee levittää aurinkovoide silloin kun oleskellaan pidemmän aikaa auringossa. Näin saadaan paras suoja haitallisia UV-säteitä ja ihon palamista vastaan.
Miten astaksantiinia nautitaan?
Voit aloittaa astaksantiinikuurin jo hieman ennen aurinkoisia kesäkelejä valmistellaksesi ihoa kesän porotuksiin ja jatkaa sen nauttimista läpi kesän tai aurinkoisen kauden säännöllisesti saadaksesi parhaimman tuen. Ota astaksantiini ruokailun yhteydessä, sillä rasvaliukoisena se tarvitsee ruuan rasvoja imeytyäkseen. Suositeltu määrä päivässä on n. 2-4 mg. Terranovan lisäaineeton Astaksantiinion 4 mg vahvuinen ja sisältää myös karotenoidipitoisia kasveja, kuten lehtikaalia, spirulinaa ja tyrniä sekä antioksidanttista alfalipoiinihappoa.
Mitä muita hyötyjä astaksantiinista on keholle?
Astaksantiinilla on koko kehoa monipuolisesti tukevia vaikutuksia sen antioksidatiivisen ja anti-inflammatorisen vaikutuksensa johdosta. Voit lisätä erilaisten karotenoidien saantia myös nauttimalla runsaasti punaisia, oransseja ja keltaisia kasviksia ja hedelmiä.
Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä parantaakseen käyttökokemustasi, kun selaat sivustoa. Näistä evästeistä tarpeellisiksi luokitellut evästeet tallennetaan selaimeesi, koska ne ovat välttämättömiä verkkosivuston perustoimintojen toiminnalle. Käytämme myös kolmannen osapuolen evästeitä, jotka auttavat meitä analysoimaan ja ymmärtämään, kuinka käytät tätä verkkosivustoa. Nämä evästeet tallennetaan selaimeesi vain suostumuksellasi. Sinulla on myös mahdollisuus kieltäytyä näistä evästeistä. Mutta joidenkin evästeiden poistaminen käytöstä voi vaikuttaa selauskokemukseesi.
Välttämättömät evästeet ovat ehdottoman välttämättömiä verkkosivuston moitteettoman toiminnan kannalta. Nämä evästeet varmistavat verkkosivuston perustoiminnot ja suojausominaisuudet anonyymisti.
Cookie
Kesto
Kuvaus
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsent
1 year
Records the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
etBloomCookie_optin_1
14 days
This cookie retains your preference for a period of time in regards to dismissing popup windows containing the newsletter signup form, to prevent the popup window from opening every time you visit the site. This cookie expires after 14 days or you can clear your browser cache to remove it sooner.
gws_unid
session
This cookie is used by our website instant search function. Without this instant search will no longer be available.
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
woocommerce_recently_viewed
session
Stores which products has been recently viewed in the webshop.
Analyyttisiä evästeitä käytetään ymmärtämään, kuinka kävijät ovat vuorovaikutuksessa verkkosivuston kanssa. Nämä evästeet auttavat tarjoamaan tietoa kävijämäärästä, poistumisprosentista, liikenteen lähteestä jne.
Cookie
Kesto
Kuvaus
_ga
2 years
The _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_ga_JWMRS7VP3S
2 years
This cookie is installed by Google Analytics.
_gat
1 minute
This cookie is installed by Google Universal Analytics to restrain request rate and thus limit the collection of data on high traffic sites.
_gat_gtag_UA_48448483_1
1 minute
Set by Google to distinguish users.
_gid
1 day
Installed by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
CONSENT
2 years
YouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
Mainosevästeitä käytetään tarjoamaan vierailijoille asiaankuuluvia mainoksia ja markkinointikampanjoita. Nämä evästeet seuraavat kävijöitä eri verkkosivustoilla ja keräävät tietoja räätälöityjen mainosten näyttämiseksi.
Cookie
Kesto
Kuvaus
_fbp
3 months
This cookie is set by Facebook to display advertisements when either on Facebook or on a digital platform powered by Facebook advertising, after visiting the website.
mailchimp_landing_site
1 month
The cookie is set by MailChimp to record which page the user first visited.
VISITOR_INFO1_LIVE
5 months 27 days
A cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
YSC
session
YSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devices
never
YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt-remote-device-id
never
YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.