Fermentointi - Terranova Fermentoidut yrtit

Fermentointi - enemmän irti yrteistä

Terranova jatkaa kulkuaan rohdosten ja ravintolisien edelläkävijänä – se tunnustelee sekä ravintoterapian, tieteen että kuluttajatrendien virtauksia, joista erityisesti yksi on tullut jäädäkseen: Tulevaisuudessa käytämme yhä enenevässä määrin fermentoituja yrttejä! Uusina tuotteina Terranovan vegaanisessa ja lisäaineettomassa valikoimassa löydät nyt fermentoidun kurkuman, inkiväärin, ashwagandhan ja mustan valkosipulin.

Terranova Fermentoidut yrtit

Fermentointi lisää yrttien ravinnepitoisuutta

Fermentaatio eli maitohappokäyminen on perinteinen, mikro-organismien toimintaan perustuva kasvien ja yrttien käsittelyprosessi, jota on käytetty erityisesti säilöntätarkoituksessa. Kasvi hapatetaan vähähappisessa tilassa käyttäen apuna probioottisia bakteerikantoja. Hapankaali ja -kurkku lienevät tunnetuimmat esimerkit fermentoiduista ruuista, joita löydät myös ruokakaupasta. Kombucha-juoma, natto (soijapavusta) ja tempe (herneestä) ovat myös esimerkkejä fermentoiduista ruoka-aineista, jotka ovat kuuluisia niiden terveellisyydestään. Maitohappokäymisen prosessi muistuttaa suolistomikrobiston toimintaa, jossa kasvin ainesosia pilkotaan ja muunnetaan paremmin imeytyväksi ja niistä vapautetaan enemmän ravinteita.

Fermentaation hyödyt

Fermentaatio synnyttää biologisesti aktiivisia entsyymejä, jotka ovat avaintekijöitä fermentaatiossa, sillä ne ikään kuin hajottavat ruoka-aineen ja muokkaavat siitä uudenlaisen yhdistelmän ravinteita ja antioksidantteja.

Yksi parhaista fermentaation ominaisuuksista on se, että prosessi tekee yrttien heikosti aktiivisista, potentiaalisesti hyödyllisistä yhdisteistä bioaktiivisempia ja paremmin imeytyviä – tällöin niiden ravintopotentiaalista saadaan enemmän irti hyvinvointimme tueksi! Fermentoidut ruuat ovat myös erittäin hyviä suoliston tasapainottajia. 

Fermentaatio mahdollistaa:

  • kasvin flavonoidien ja polyfenolien määrän lisääntyymisen ja aktivoitumisen
  • ainesosien määrien tiivistymisen, jolloin kasvin terapeuttiset ja farmakologiset ominaisuudet vahvistuvat
  • uusien, terveellisten yhdisteiden syntymisen mikrobitoiminnan tuloksena
  • antiravinteiden vähenemisen (antiravinteet ovat yhdisteitä, jotka estävät tärkeiden ravintoaineiden hyväksikäyttöä kehossa)
  • mineraalien biosaatavuuden paranemisen
  • kasvin koko koostumuksen ja ravinnekirjon hyödyntämisen kehossa.
  • suoliston hyvän bakteerikannan muodostumisen.

Tuotteiden valmistus

Terranovan fermentoidut yrttituotteet valmistetaan käyttäen kokonaisia yrttejä - kuten kurkumajuurta, inkiväärinjuurta, valkosipulia ja ahswagandhan juurta - sekä patentoituja probioottikantoja, jotka on tarkkaan määritelty ja tunnistettu. Valmistuksessa valitaan oikeat probioottikannat yrttikohtaisesti, sillä tiettyjen kantojen on todettu aktivoivan eri yrteistä erilaisia hyödyllisiä yhdisteitä. Fermentoidut tuotteet testataan tuotantovaiheen eri osissa korkean laadun ja puhtauden varmistamiseksi.

Huippuimeytyvyys ja teho

Myös Terranovan yrtit – ashwagandha, kurkuma, inkivääri ja musta valkosipuli – hyötyvät fermentoinnin potensoivasta vaikutuksesta. Fermentointi lisää yrttien ravinnepitoisuutta, bioaktiivisuutta ja lisää merkittävästi antioksidanttien määrää verrattuna fermentoimattomaan yrttiin. Siksi myös annosmäärä ja varsinaisen yrtin määrä kapselissa voi olla totuttua pienempi, mutta tehokkuus on suurempi.

Uudet fermentoidut yrttituotteet

Ashwagandha FERMANOLIDE™ - Unen ja stressin tasapainotuksen tueksi

  • Suosittu ashwagandha on unen ja stressin tasapainotukseen käytetty rohdos.
  • Fermentoinnin ansiosta ashwagandha on erittäin bioaktiivisessa, tiiviissä ja nopeasti imeytyvässä muodossa. Saat pienemmällä annostuksella suuremman tehon!
  • Tuote sisältää fermentoinnin ansiosta myös enemmän ashwagandhan vaikuttavia yhdisteitä, withanolideja, sekä SOD:n kaltaisia antioksidanttisia yhdisteitä.

Tutustu tuotteeseen tästä.

Terranova Fermentoitu Ashwagandha

Fermentoitu kurkuma FERMERIC™ - Nivelten, aivojen ja maksan ystävä

  • Erittäin bioaktiivinen ja hyvin imeytyvä, kokonainen kurkumajuuri, tarjoilee koko kurkumajuuren hyödylliset yhdisteet, myös suositun kurkumiinin. Hellävarainen koostumus ei ärsytä ruuansulatuskanavaa!
  • Kurkuman kaikki vaikuttavat aineet ovat fermentoinnin ansiosta bioaktiivisessa ja hyvin imeytyvässä muodossa.
  • Voit käyttää tuotetta muun muassa nivelten, aivojen ja maksan hyvinvoinnin tukemiseksi.

Tutustu tuotteeseen tästä.

Terranova Fermentoitu Kurkuma

Fermentoitu inkivääri FERZINGER™ - Ruuansulatuksen tehokas tukituote

  • Pidätkö inkivääristä? Nyt saat koko ihanuuden voimakkaampana ja tehokkaampana! Muun muassa ruuansulatuksen ja vastustuskyvyn tukemiseen käytetty inkivääri on fermentoidussa muodossaan bioaktiivisempi, tasapainoinen ja hyvin imeytyvä.
  • Fermentointi säilyttää inkiväärin entsymaattiset ominaisuudet - lisäksi pienempikokoiset polyfenolit imeytyvät helpommin.

Tutustu tuotteeseen tästä.

Terranova Fermentoitu Inkivääri

Fermentoitu musta valkosipuli FBG22™ - Valkosipulin "uusi musta" 

  • Valkosipulia on käytetty vastustuskyvyn tukena sekä koko kehon hyvinvointia auttavana ruoka-aineena.
  • Terranova FBG22 on triplafermentoitu musta valkosipuli, jolla on todella korkea antioksidantti-, vitamiini-, polyfenoli- ja flavonoidipitoisuus. Fermentoinnin ansiosta pienempikokoiset polyfenolit imeytyvät helpommin elimistön käyttöön.
  • Fermentointi muuttaa valkosipulin aktiiviaineet entistäkin tehokkaammiksi.
  • Mukana on myös imeytymistä tukevaa inkivääriä!

Tutustu tuotteeseen tästä.

Fermentoitu Musta Valkosipuli Terranova Black Garlic

Fermentoituja yrttejä myy esimerkiksi Ruohonjuuren verkkokauppa ja myymälät. Tuotetta myyvät myös muut hyvin varustellut terveyskaupat ja hyvinvoinnin verkkokaupat. Katso kaikki jälleenmyyjät täältä.


Terranova Prenatal Multivitamin Complex raskausajan monivitamiini

Aidosti lisäaineeton raskausajan monivitamiini

Odotuksen aikana äidin ravintovarastoja käytetään myös sikiön kasvuun ja kehitykseen, joten tasapainoinen ja riittävä eri ravintoaineiden saanti on erittäin tärkeää raskausaikana. Ravinteiden tarve lisääntyy arviolta 15–50 %, josta hormonitoiminta ja aineenvaihdunnan muutokset vaativat osansa. Raskauden aikana onkin tärkeää panostaa terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon. Tärkeiden ravintoaineiden saantia voidaan lisäksi täydentää ravintolisillä. Tässä tekstissä käymme läpi tärkeimpiä raskaus- ja imetysajan ravintoaineita, jotka löytyvät myös suositusta Prenatal Multivitamin Complex -tuotteesta.

Terranova Prenatal Multivitamin Complex raskausajan monivitamiini
Raskausaikana tärkeät ravintoaineet

Raskausaikana tärkeitä ravintoaineita ovat muun muassa foolihappo, DHA-rasvahappo, rauta, D-vitamiini ja kalsium. Laadukas monivitamiini tukee näiden ravinteiden saantia tasapainoisesti. Myös A-vitamiinia tarvitaan raskauden aikana, mutta turvallisin lähde ovat beta-karoteenia sisältävät kasvikset, joista elimistö pystyy valmistamaan tarvittavan A-vitamiinin itse. A-vitamiinilisää ei raskauden aikana tarvita ja runsaasti A-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita (maksa, kalanmaksa) ei kannata nauttia kuin satunnaisesti.

Foolihappo eli B9-vitamiini vaikuttaa mm. solunjakautumiseen, verisolujen muodostumiseen ja sikiön hermoston muodostumiseen. Useimmat meistä saavat liian vähän foolihappoa ravinnosta. Sen parhaimpia lähteitä ovat kypsentämättömät virheät kasvikset ja marjat ja sen riittävään saantiin kannattaa kiinnittää huomiota jo raskautta suunniteltaessa. Parhaiten keholle käytettävissä oleva muoto on bioaktiivinen metyylifolaatti, jota kannattaakin suosia, kun valitsee itselleen sopivaa foolihapporavintolisää. Lisäaineetonta ja vegaanista vaihtoehtoa arvostavalle sopii hyvin Terranovan Folaatti 400 ug, joka sisältää mm. folaattipitoista punajuurta ja muita imeytymistä tehostavia kasviksia. Myös Prenatal Multivitamin Complex -monivitamiini sisältää metyylifolaattia tarvittavan päiväannoksen verran.

DHA on pitkäketjuinen monityydyttämätön omega-3-rasvahappo, jota syntyy ravinnon alfalinoleenihaposta. DHA on tärkeää näön ja aivojen kehitykselle, ja sitä tulee saada ravinnosta riittävästi raskauden aikana.

Myös D-vitamiinin tarve lisääntyy odotusaikana. D-vitamiinilla on suotuisia vaikutuksia vastustuskykyyn, mutta se on tärkeä myös luuston kehittymiselle ja solunjakautumiselle. Raskausajalle sopii käytettäväksi esimerkiksi Terranovan 100 % puhdas ja kasviperäinen, jäkälästä eristetty D3-vitamiini. Terranovan raskausajan monivitamiini sisältää 10 mikrogrammaa D3-vitamiinia per päiväannos.

Kalsiumia tarvitaan sikiön luuston kehittymiseen ja sen imeytyminen tehostuu raskauden aikana. Erityisesti vegaanien kannattaa varmistaa riittävä kalsiumin ja B12-vitamiinin saanti monipuolisella ravinnolla ja ravintolisillä. Kalsium ja D-vitamiini toimivat kehossa hyvässä yhteistyössä.

Rauta on odotusaikana erittäin tärkeä punasolujen tuotannolle, istukan toiminnalle sekä sikiön rautavarastojen kerryttämiseksi. Äidin hemoglobiini laskeekin normaalisti raskauden aikana, kun raudan tarve moninkertaistuu. Myös rautavarastot (ferritiini) voivat ehtyä raskauden aikana, mikäli rautaa ei saada tarpeeksi tai se ei pääse imeytymään kunnolla. Rautalisää voidaan käyttää raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen, mutta sen tarve tulisi aina todentaa mittauksella. Rautalisän syöminen turhaan voi olla haitallista.

Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että pienemmät rauta-annokset saattavat imeytyä tehokkaammin, kuin suuret. Esimerkiksi 20, 50 tai 100 mg päiväannos joka toinen päivä voi tehostaa imeytymistä. Rautalisää ei kannata nauttia yhdessä maitotuotteiden, kahvin tai teen kanssa, sillä nämä ruoka-aineet estävät raudan imeytymistä. Raudan imeytymistä puolestaan lisäävät C-vitamiinipitoiset ruuat, kuten sitrushedelmät. Prenatal Multivitamin Complex sisältää 15 mg rautaa. Mikäli haluat nauttia lisärautaa erillisenä valmisteena, Terranova Easy Iron 20 mg rautalisä on lisäaineeton, tehokas ja vatsalle hellävarainen vaihtoehto, joka on saanut paljon loistavia palautteita käyttäjiltä rautatasojen nostattajana.

Terranova Prenatal Multivitamin Complex raskausajan monivitamiini

Lisäaineeton ja puhdas monivitamiini

Raskauden ajalle suunniteltu monivitamiiniravintolisä on useimmiten paras vaihtoehto ravitsemustasapainon turvaamiseksi monipuolisen ruokavalion lisänä– etenkin jos ei ole varma tai tietoinen yksittäisten ravintoaineiden puutoksista. Korkealaatuinen Terranova Prenatal Multivitamin Complex sisältää mm. raskauden ja imetyksen aikana tärkeät ravinteet sekä raskausaikana turvalliset kasviraaka-aineet, jotka täydentävät synergistisesti tuotteen toimintaa.

Yhä useampi haluaa panostaa puhtauteen ruokavaliossaan ja ravintolisissä erityisesti raskausaikana. Terranovan Prenatal Multivitamin Complex on täysin lisä- ja täyteaineeton vaihtoehto puhdasta vaihtoehtoa etsivälle. Tuotteen vitamiinit ovat bioaktiivisia ja kasvikset puhtaasti viljeltyjä. Tuote sopii hyvin käytettäväksi myös raskautta suunniteltaessa sekä imetyksen aikana turvaamaan rintamaidon täysipainoisen ravintokirjon ja äidin ravitsemustasapainon.

Terranova Prenatal Multivitamin Complex -tuotteen voit hankkia esimerkiksi Ruohonjuuresta tai Hyvinvoinnin.fi-verkkokaupasta. Tuotetta myyvät myös muut hyvin varustellut terveyskaupat ja hyvinvoinnin verkkokaupat. Katso kaikki jälleenmyyjät täältä.


Terranova Life Drink -suklaat

Life Drink -suklaat

Tiesitkö, että voit tehdä raakasuklaastasi vieläkin ravinteikkaampaa?

Lisää siihen Life Drinkiä, ja sinulla on kehoa ja suolistoa kokonaisvaltaisesti tukeva suklaaherkku.

Life Drink on makeuttamaton ravintojauhe, joka sisältää:

  • Viher- ja marjajauheita
  • Adaptogeenisia sienijauheita
  • Rasvahappoja
  • Kasviproteiineja
  • Maitohappobakteereita
  • Ruuansulatusentsyymejä

Nämä suklaat sopivat juhlapöytään sekä arjen herkutteluun, sillä nämä ovat nopeita ja helppoja valmistaa, jolloin aikaa jää tärkeimmälle, eli ystäville ja läheisille!

Sen kummoisempaa ohjetta suklaat eivät kaipaa, mutta tässä lyhyesti idea:

  • Sulata valmis raakasuklaamassa (esim. Foodin) alhaisessa lämpötilassa vesihauteessa. Voit myös valmistaa raakasuklaaseoksen itse raakakaakaosta, kaakaomassasta ja haluamallasi makeutuksella.
  • Lisää 1-2 annoskauhallista Life Drinkiä. Varmista, ettei Life Drink kuumene, jotta sen ravintoarvot pysyvät korkeana. Sekoita.
  • Jaa suklaamassa muotteihin. Voit lisätä rakennetta laittamalla mukaan esimerkiksi pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä.
  • Laita muotit muutamaksi tunniksi pakastimeen ja anna suklaiden jähmettyä.

Säilytä suklaita jääkaapissa, silloin kun ne eivät ole tarjolla.

Nauti! 🙂

Life Drink -raakasuklaat


Musta valkosipuli levite

Musta valkosipuli -levite

Jos olet valkosipulin ystävä, tämä herkullinen ja aromikas levite sopii arkeen tai juhlaan ilostuttamaan leivän tai suolaisen keksin päällä! Ruokaisassa levitteessä yhdistyvät tofun ja cashew-pähkinöiden ravitsevuus, fermentoidun musta valkosipulin antioksidantit sekä yrttien vihreys ja maku. Levite on todella helppo tehdä ja siitä riittää useammaksi päiväksi. Voit myös pakastaa ylijäävän levitteen myöhemmäksi.

Musta valkosipuli -levite

Tarvitset näitä aineksia:

Tarvitset:
n. 200 g maustamatonta tofua
n. 50 g yön yli liotettuja ja huuhdeltuja cashew-pähkinöitä
1/4 sitruunan mehu
2 valkosipulinkynttä
1/2 rkl valkoviinietikkaa
1/2 rkl oliiviöljyä
2 kapselia Terranovan fermentoitua mustaa valkosipulia
1/2-1 tl valkosipulijauhetta makusi mukaan
1/2-1 tl sipulijauhetta makusi mukaan
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/2 dl tuoretta ruohosipulia
1/2 dl tuoretta tilliä
1/2 dl tuoretta basilikaa

Tee näin:
Sekoita ainekset sekä avatun Terranovan Musta Valkosipuli -kapselien sisältö tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Laita levite tarjoiluastiaan tai lasiseen säilytysrasiaan ja anna vetäytyä n. tunti ennen tarjoilua. Säilytä jääkaapissa mieluiten ilmatiiviissä rasiassa ja käytä neljän päivän kuluessa tai pakasta.

Mitä on fermentoitu musta valkosipuli?

Fermentaatio eli maitohappokäyminen on perinteinen, mikro-organismien toimintaan perustuva kasvien ja yrttien käsittelyprosessi, jota on käytetty erityisesti säilöntätarkoituksessa. Kasvi hapatetaan vähähappisessa tilassa käyttäen apuna probioottisia bakteerikantoja. Fermentointi lisää yrttien bioaktiivisuutta ja lisää merkittävästi antioksidanttien määrää verrattuna fermentoimattomaan yrttiin. Samalla haitalliset antiravinteet poistuvat.

Fermentoidulla valkosipulilla on erittäin paljon korkeampi antioksidantti-, vitamiini-, polyfenoli- ja flavonoidipitoisuus verrattuna fermentoimattomaan valkosipuliin. Fermentointi siis moninkertaistaa valkosipulin ravinnepitoisuuden. Terranovan Fermented Black Garlic on myös vatsaystävällisempi eikä siitä jää jälkihajua.

 

Fermentoitu Musta Valkosipuli Terranova Black Garlic

Haluatko uusimmat blogipostauksemme, ajankohtaiset tarjoukset sekä tietoa ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme täältä.


Kuinka syödä kuukautiskierron eri vaiheissa

Mitä syödä kuukautiskierron eri vaiheissa?

Tervetuloa seuraamaan Terranovan hormonitasapainoon liittyvää blogisarjaa. Käsittelemme jokaisessa kirjoituksessa hormoneihin oleellisesti vaikuttavia tekijöitä sekä ravitsemuksen että elintapojen osalta. Tässä kirjoituksessa tarkastelemme ruokavalion vaikutusta kuukautiskierron eri vaiheissa.

Edellisessä osassa tutustuimme yleisellä tasolla ravinnon ja hormonien yhteyteen. Voit lukea kirjoituksen tästä.

Mitä syödä kuukautiskierron eri vaiheissa? Miksi ja miten ravinto vaikuttaa kuukautiskiertoon?

Hedelmällisessä iässä olevien naisten kuukausittainen kierto jakautuu kahteen päävaiheeseen, follikulaari- ja luteaalivaiheseen sekä niiden välissä ovulaatioon ja lopulta kuukautisiin. Jokaisessa vaiheessa naisen kehossa tapahtuu jotain tärkeää ja merkityksellistä kierron kannalta. Jokaiselle vaiheelle löytyy myös parhaat ruuat ja ravintoaineet, jotka tukevat kehon vaihtuvia estrogeeni-, progesteroni- ja testosteronitasoja.

Kierron tukeminen ravinnolla perustuu ruuan energeettisiin ominaisuuksiin, ruuan sisältämien pienravintoaineiden toimintaan kehossa sekä eri ravintoaineiden vaikutukseen hormonien aineenvaihdunnassa. Englanninkielinen ”cycle syncing” tarkoittaa kuukautiskierron tasapainottamista syklisesti ravinnon ja elämäntapojen avulla. Naisen hormonitoiminta on kuitenkin monimutkainen kokonaisuus, eikä vaikutuksia välttämättä näe hetkessä. Anna kehollesi noin 3–6 kuukautta aikaa totutella muutoksiin. Parhaimmillaan se vastaa vähentyneinä PMS-oireina, lievempinä kuukautiskipuina tasaisempana kiertorytminä ja hedelmällisyyden parantumisena. Tasapainoisessa kierrossa estrogeeni nousee kierron alkupuolella ja laskee puolivälissä kiertoa, ja progesteroni nousee kierron puolivälissä ja laskee kierron loppuvaihetta kohti.

Jokaisen kierto on yksilöllinen, ja seuraavat jaot ovat keskimääräisiä. Seuraamalla omaa kiertoasi voit saada selville, missä vaiheessa olet juuri nyt menossa! Hormonaalista ehkäisyä käyttävillä kierto ei toteudu kuvauksen mukaisesti. Kierto lasketaan normaalisti alkavaksi kuukautisten ensimmäisestä päivästä, mutta käsittelemme kuukautiset viimeiseksi ikään kuin loppuhuipennuksena kierrolle.

Follikulaarivaihe – päivät 7-14

Follikulaarivaiheessa keho valmistelee uutta kypsynyttä munasolua irtoamaan. Kehittyvät munasolut tuottavat estradiol-nimistä estrogeenihormonia, joka stimuloi mielialaa ja libidoa tukemalla välittäjäaine serotoniinin ja dopamiinin tuotantoa. Se tukee myös insuliiniherkkyyttä, mikä myötävaikuttaa verensokeritasapainoon. Tämä vaihe on kuin kevät – kukoistat, loistat, sinulla on energiaa ja jaksamista ja olet sosiaalisempi. Voit nähdä vaikutuksen myös peilistä: iho on kuulaampi, kiinteämpi ja hehkeämpi, sillä estradioli vaikuttaa myös ihoon positiivisesti tässä vaiheessa.

Ravintovinkit

Nyt on hyvä aika nauttia runsaasti ravinteikkaita, tuoreita kasviksia ja syödä kevyempää ja värikästä ruokaa kuten salaatteja ja vähärasvaisia proteiineja. Ruuat, jotka vaikuttavat estrogeenin aineenvaihduntaan, kannattaa ottaa tässä vaiheessa lautaselle!

  • Vihreät ja värikkäät kasvikset
  • Idätetyt ja fermentoidut ruuat kuten idut ja hapankaali ovat erittäin ravintorikkaita
  • Tofu ja erilaiset pavut sekä kikherneet ja pellavansiemenet sisältävät naisille edullisia fytoestrogeenejä.
  • Avokado auttaa stimuloimaan tulevaa ovulaatiota ja sisältää runsaasti hyvä rasvahappoja
  • Siemenet ja jyvät sisältävät tiivistetyssä muodossa merkittävän määrän ravinteita ja erilaisia rasvahappoja ravitsemaan kehoasi. Suosi kierron alkuvaiheessa pellavansiemeniä sekä kurpitsansiemeniä. Kurpitsansiemenissä on runsaasti hormonitoiminnalle tärkeää sinkkiä.

Suosi kevyitä kypsennystapoja, kuten höyrytystä ja keittämistä.

Ravintolisävinkit: Life Drink, Dong Quai & Soijan Idut, E-vitamiini 134 mg

Ovulaatio – päivä ~14

Ovulaatio merkitsee kierron puoliväliä. Tällöin munasolu irtoaa luteinisoivan hormonin (LH) vaikutuksesta ja on hetken aikaa valmis hedelmöittymään. Estrogeeni alkaa laskemaan ja progesteroni nousee ovulaation seurauksena.

Ravintovinkit

Tässä kohtaa oikeanlainen ravinto tukee munasarjojen hyvinvointia ja verenkiertoa sekä käytetyn estrogeenin poistoa elimistöstä. Myös seuraavaksi nousevan hormonin, progesteronin tuotantoa tukevat ruoka-aineet haluavat päästä hommiin.

  • Kasviksista ja täysjyväviljoista kuituja suoliston toiminnalle ja eliminaatiolle
  • Aprikoosi, viikuna ja vadelma ovat hedelmäpuolen kuiturikkaita valintoja
  • Täysipainoisia proteiineja eläin- ja/tai kasvilähteistä
  • Pähkinät ja mantelit tukevat progesteronin tuotantoa ja sisältävät sinkkiä, joka tukee FSH-hormonin tuotantoa sekä magnesiumia, joka tukee aivolisäkkeen hormonituotantoa.
  • Tumma suklaa! Kyllä, saat syödä laadukasta, 70 % tummaa suklaata, sillä se sisältää ovulaatiota tukevaa magnesiumia ja vaikuttaa myös progesteronin tuotantoon.
  • Kokeile myös: Kvinoa, munakoiso, parsa, voikukka, pinaatti, tomaatti

Ps. Tiesitkö, että yksi munasolu kehittyy ja kypsyy munarakkulassaan jopa sadan päivän ajan, kunnes ovulaatiossa se viimein irtoaa?

Kuinka syödä kuukautiskierron eri vaiheissa

Luteaalivaihe – päivät 15–28

Progesteroni alkaa nousemaan ovulaation seurauksena. Sitä tuottaa munasarjojen follikkeli, josta munasolu juuri irtosi. Tämän hormonin tehtävä on säilyttää mahdollisesti alkava raskaus ja tasapainottaa estrogeenin vaikutuksia, jotka ovat lähes vastakkaisia. Progesteroni auttaa vähentämään tulehdusta, tukee lihaskasvua ja unta sekä rauhoittaa hermostoa. Luteaalivaiheen loppupuolella moni nainen kokee PMS-oireita, jotka liittyvät estrogeenidominanssiin sekä estrogeenin ja progesteronin tuotannon epätasapainoon.

Ravintovinkit

  • Valitse naisille tärkeää B6-vitamiinia sekä sinkkiä ja magnesiumia sisältäviä ruokia
  • Suosi verensokeria tasapainottavia tärkkelyspitoisia juureksia, kuten bataattia, perunaa tai kurpitsaa. Verensokerin tasapaino edistää myös mielialan vaihteluita.
  • Siemenet: auringonkukansiemen ja seesaminsiemenet, jotka sisältävät hyviä rasvoja ja B6-vitamiinia
  • Kokeile myös: tumma riisi, kaalit, selleri, sipulit, bataatti, kikherne, omenat, päärynät, persikat, saksanpähkinä, nauta, kalkkuna, turska, minttu, spirulina
  • Vähennä kofeiinia ja alkoholia helpottaaksesi maksan kuormitusta

Ravintolisävinkit: B6-vitamiini Complex, Dong Quai ja Soijan Idut, Magnesium 100 mg Complex, Sinkki 15 mg Complex

Kuukautiset - päivät 1-7

Progesteronitasot laskevat ja kuukautisvuoto alkaa. Estrogeeni alkaa nousta pikkuhiljaa, mutta kaiken kaikkiaan hormonien tasot ovat vielä alhaalla. Olo voi olla voipunut ja haluat käpertyä omaan rauhaasi. Tee se, kaipaat nyt lepoa ja mahdollisuuden antaa kehosi tehdä kuukausittaisen ”puhdistumisen”. Iho voi olla kuukautisten aikaan veltompi ja kuivempi ja jopa kasvojen muoto saattaa hieman muuttua! Saatat myös kokea turvotusta sekä kuukautiskipuja.

Ravintovinkit

Suosi ravintotiheää ruokaa, joka ravitsee ja korvaa kuukautisten aiheuttaman pienen mullistuksen kehossasi.

  • Rautapitoiset ruoka-aineet tai rautalisä auttavat korvaamaan vuodon mukana menetettyä rautaa
  • Hitaita hiilihydraatteja kannattaa edelleen suosia, kuten täysjyvää, bataattia ja muita juureksia, jotka eivät nosta verensokeria nopeasti ylös ja aiheuta yhtä nopeaa romahdusta. Tuorepuuro aamulla pitää myös keitettyä puuroa paremmin verensokerisi kurissa!
  • Levät, kuten kelp, sisältävät kilpirauhasen toiminnalle tärkeitä mineraaleja, kuten jodia, joka osallistuu hormonien säätelyyn.
  • Kokeile myös: kuivattu viikuna, villiriisi, punajuuri, sienet, mustikka, karpalo ja vesimeloni
  • Vähennä kofeiinia ja alkoholia. Nauti naisille suunniteltua rentouttavaa teetä, joka sisältää mm. vadelmanlehtiä, inkivääriä ja laventelia.
  • Vältä sokeria
  • Panosta nesteytykseen – lisää juomaveteen hitunen laadukasta suolaa!

Ravintolisävinkit: Smooth Mag -jauhe unelle ja palautumiselle, Easy Iron 20 mg -rauta, Life Drink -jauhe suolistolle (sisältää myös tärkeitä leviä), Kromi makeanhimon hallintaan

Seuraavassa osassa käsittelemme stressin vaikutusta hormonitasapainoon. 


Hormonitasapaino - Terranova

Ravinto ja hormonit - Miksi ravinnolla on väliä?

Tervetuloa seuraamaan Terranovan hormonitasapainoon liittyvää blogisarjaa. Käsittelemme jokaisessa kirjoituksessa hormoneihin oleellisesti vaikuttavia tekijöitä sekä ravitsemuksen että elintapojen osalta.  Ensimmäisessä osassa tutustumme yleisellä tasolla ravinnon ja hormonien yhteyteen.

Hormonitasapaino - Terranova

Hormonitoiminta on merkittävä osa kehon toimintaa. Kehossamme toimii useita erilaisia hormoneja, joista sukupuolihormonit säätelevät mm. hedelmällisyyttä ja lisääntymistä. Aivolisäkkeen erittämät hormonit stimuloivat sukupuolihormonien tuotantoa sukupuolirauhasista: naishormoneista merkittävimmät ovat estrogeeni ja progesteroni ja miehillä testosteroni. Eri hormonien tuotanto on myös linkittynyt toisiinsa. Esimerkiksi stressihormonit vaikuttavat sukupuolihormonien toimintaan. Kokonaisuudessaan kaikkia kehon hormoneja tuotetaan umpieritysjärjestelmän eri rauhasissa, ja ravinnolla ja elintavoilla on ratkaiseva merkitys niiden kaikkien toimintaan.

Naisen hormonikierto toimii kuukausittaisella syklillä ja hormonivaihtelut vaikuttavatkin ratkaisevasti naisen energiatasoihin, mielialaan, hedelmällisyyteen ja libidoon. Kuukautiskierto jakautuu neljään vaiheeseen: follikulaarivaiheeseen, ovulaatioon, luteaalivaiheeseen sekä kuukautisiin. Omaan kiertoonsa kannattaa ehdottomasti tutustua tarkemmin ja opetella tuntemaan oma kehon toiminta.

Syö värikkäästi ja monipuolisesti

Kuukausittaisen kierron kannalta on todella tärkeää tiedostaa puhtaan ja monipuolisen ruokavalion merkitys joka päivä. Eri ravintoaineiden tarve vaihtelee ja korostuu kuukautiskierron eri aikoina kehon tarpeiden mukaan. Naisen monimutkainen hormonikierto ja hedelmällisyys vaatii keholta vaihtuvia resursseja ja riittäviä ravintoainevarantoja.  Siksi syömällämme ruualla on väliä myös hormonitasapainon osalta!

Kierron alussa, follikulaarivaiheessa, kannattaa suosia kauraa, ruista ja ohraa, parsakaalia, persiljaa, hernettä, porkkanaa ja avokadoja. Kierron keskivaiheilla ovulaation aikaan korostuvat mm. kvinoa, parsa, voikukka, pinaatti, tomaatti, vadelma ja viikuna. Ovulaation jälkeisenä aikana luteaalivaiheessa hyödyllisiä ovat erilaiset kaalit, sipulit, bataatti (ja muut hitaat hiilihydraatit), kikherne ja saksanpähkinä. Kuukautisten aikaan tärkeitä ovat punajuuri, lehtikaali, sienet, jodipitoiset levät, mustikka ja pavut. Kierron loppuvaiheella korostuvat myös verensokerin hallinta ja nesteytys.

Syömisestä ei kuitenkaan kannata tehdä liian hankalaa – panosta monipuolisuuteen! Olit sitten seka- tai kasvissyöjä tai vegaani, huolehdi että lautasellasi löytyy tarpeeksi erilaisia proteiininlähteitä, rasvahappoja, kuituja, kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Ravinto ja hormonit - Terranova

Eri ravintoaineiden merkitys hormoneille

Aminohapoista koostuvat proteiinit ovat tärkeitä kehon hormonien ja entsyymien valmistuksessa. Keho valmistaa itse osaa aminohapoista ja osaa aminohapoista tulee saada ravinnosta. Eläinkunnan lähteet kuten liha ja maitotuotteet sisältävät täydellisen kirjon aminohappoja. Vegaanien ja kasvissyöjien kannattaa koostaa mahdollisimman monipuolisia yhdistelmiä kasvilähteistä käyttäen palkokasveja, siemeniä ja pähkinöitä, jotta aminohappojen kirjo olisi mahdollisimman laaja.

Hyvät omega-rasvahapot pitävät puolestaan huolta solujen terveydestä, sydämestä ja verenkierrosta sekä auttavat vähentämään tulehdusta kehosta. Krooninen matala-asteinen tulehdus voi lisätä mm. PMS- ja kuukautisvaivojen voimakkuutta. Hyödyllisiä kasviperäisiä omega-3-rasvahappoja saadaan mm. pellavan-, chian ja hampunsiemenistä. Eläinkunnan lähteistä kala ja kalaöljy ovat hyviä omega-3-rasvahappojen lähteitä.

Värikkäät kasvikset, marjat ja hedelmät sisältävät runsaasti antioksidantteja, vitamiineja, mineraaleja ja kasviyhdisteitä, jotka ovat tärkeitä hormonitasapainolle, solujemme elinvoimalle ja aineenvaihdunnalle.  Esimerkiksi sinkki edistää normaalia hedelmällisyyttä ja lisääntymistä sekä miehillä että naisilla. Runsaasti sinkkiä sisältäviä kasviksia ovat mm. vehnänalkio, hampunsiemen, kurpitsansiemen sekä basilika. Monet hyötyvät myös sinkkiravintolisästä.

Kasvikset ja täysjyvävilja tarjoavat suolen toiminnalle tärkeitä kuituja. Huolehdi, että vatsasi toimii päivittäin, jolloin käytetyt hormonit, erityisesti estrogeeni, pystytään poistamaan kehosta asianmukaisesti. Liiallinen estrogeenin kertyminen elimistöön johtaa estrogeenidominanssiksi kutsuttuun tilaan, joka voi aiheuttaa mm. PMS-oireita, päänsärkyä, painonnousua ja kivuliaita kuukautisia.

Ravintolisät hormonitasapainolle

Terveelliset elämäntavat ja monipuolinen ruokavalio ovat avainasemassa hormonitasapainon tukemisessa ja ravintolisillä voit tarvittaessa täydentää ja tukea kehoasi tasapainon saavuttamisessa. Tässä Terranovan ravintolisäsuosituksia hormonitasapainon hyväksi!

Life Drink – Kokonaisvaltainen ravintojauhe tarjoaa tärkeitä vihreitä kasviksia ja marjoja täydentämään päivittäistä saantia, suolistolle tärkeitä kuituja, hormonitasapainolle tärkeitä rasvahappoja sekä kasviproteiineja. Lisäksi ruuansulatusentsyymejä ja maitohappobakteereita tukemaan suolistosi hyvinvointia! Tutustu tuotteeseen tästä.

Dong Quai & Soijan Idut Complex – Naisen hormonien tasapainolle suunniteltu yrttivalmiste voi olla hyödyllinen PMS-oireiden, kivuliaiden kuukautisten ja vaihdevuosioireiden helpottamiseksi. Tutustu tuotteeseen tästä.

Living Multivitamin Woman – Naiselle suunniteltu monivitamiinivalmiste tukee hormonitasapainoa, ihoa, hiuksia ja kynsiä sekä luustoa ja tarjoaa kaikki tärkeät vitamiinit, mineraalit ja kasviravinteet naisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tueksi. Tutustu tuotteeseen tästä.

Terranova Living Multivitamin Woman - monivitamiini naiselle

Seuraavassa osassa käsittelemme tarkemmin eri kuukautiskierron vaiheisiin sopivia ruoka-aineita ja ravintosuosituksia.


Mihin aikaan päivästä vitamiinit kannattaa ottaa

Mihin aikaan päivästä vitamiinit kannattaa ottaa?

Mihin aikaan päivästä vitamiinit kannattaa ottaa? Ravintolisien oikea-aikainen nauttiminen voi olla haasteellinen tehtävä – mitä saa ottaa samaan aikaan ja mitä erikseen? Entä onko joidenkin vitamiinien yhtäaikaisesta käytöstä haittaa? Kokosimme sinulle muistilistan siitä, mitä ravintolisiä päivän eri aikoina kannattaa nauttia, jotta saat niistä eniten hyötyjä irti. Huomaathan kuitenkin, että nämä ohjenuorat ovat vain ehdotuksia, eikä niiden noudattamisesta kannata ottaa liikaa stressiä.

Vitamiinit aamulla ja päivällä

Nauti pääasiassa vitamiinit aamulla, sillä monilla niistä, kuten B-vitamiineilla ja C-vitamiinilla on piristävä vaikutus. Aamulla nautitut vitamiinit pääsevät kehossa heti käyttöön päivää varten. Vitamiinit on hyvä ottaa aamiaisen tai muun aterian yhteydessä. Huomioi, että kahvi ja tee voivat ehkäistä ravintoaineiden imeytymistä – kannattaakin pitää esimerkiksi puolen tunnin – tunnin tauko vitamiinien nauttimisen ja kahvinjuonnin välillä.

Mihin aikaan päivästä vitamiinit kannattaa ottaa?

Vesiliukoiset B-vitamiinit vaikuttavat mm. energiantuotantoon ja jaksamiseen, ja C-vitamiini vastustuskykyyn, jaksamiseen ja vireyteen. On arvioitu, että noin 250 mg kerta-annos C-vitamiinia imeytyy tehokkaimmin elimistön käyttöön, ja ylimäärä poistuu nopeasti. Jos C-vitamiinin tarve on päivässä suurempi, kannattaa sen nauttiminen jaksottaa useampaan pienempään kerta-annokseen.

A-, E-, D- JA K2-vitamiinit suositellaan nautittavaksi aamulla tai aamupäivällä ruokailun yhteydessä, jolloin ne imeytyvät parhaiten, sillä ne tarvitsevat rasvaa imeytyäkseen. A-vitamiinia tarvitaan mm. ihon ja kudosten uusiutumiseen, E-vitamiinia solujen suojaksi, D-vitamiinia immuniteetin ja luuston normaaliin toimintaan.

Tiesithän muuten, että D- ja K2-vitamiini tukevat toistensa toimintaa ja ovat yhdessä tärkeitä muun muassa luustolle? Aamulla tai päivällä voit ottaa myös kalsiumlisän, sillä D- ja K2-vitamiini auttavat kalsiumia pääsemään tehokkaampaan käyttöön luustossa. Kätevästä yhdistelmävalmisteesta saat nämä molemmat luustoa tukevat vitamiinit.

Lisäksi C- ja E-vitamiini hyötyvät toisistaan – C-vitamiini auttaa kierrättämään jo käytettyä E-vitamiinia. E-vitamiini ehkäisee puolestaan A-vitamiinin hajoamista elimistössä.

Monivitamiini on helppo ja tasapainoinen tapa nauttia vitamiineja monipuolisesti ja oikeassa suhteessa. Kun sinulla ei ole tarkkaa tietoa yksittäisten vitamiinien tarpeesta, on monivitamiini fiksu tapa tukea ravinteiden saantia. Katso monivitamiinien valikoimaamme täältä.

Rasvahapot ja omega-valmisteet on hyvä ottaa ruokailun yhteydessä, ja vielä parempi, jos nautit ne rasvaliukoisten A-, E-, D- ja K -vitamiinien kanssa.

Rohdokset suositellaan otettavan ruuan kanssa, sillä ne saattavat aiheuttaa yksinään vatsareaktioita tai yliherkkyyksiä. Rohdokset usein myös tukevat vitamiinien toimintaa kehossa. Siksi Terranovan tuotteet sisältävät niitä runsaasti synergistisen vaikutuksen aikaansaamiseksi. Ota aamupäivällä stimuloivat rohdokset, kuten ginseng, maarianohdake tai inkivääri.

Ruokailujen välillä

Rauta kannattaa nauttia mieluiten ruokailujen välissä tyhjään vatsaan, tai sellaisen aterian kanssa, joka ei sisällä maito- tai viljatuotteita. Myös kahvi ja tee heikentävät raudan imeytymistä. Vältä kalsium- ja magnesiumlisän ottamista yhtä aikaa raudan kanssa, sillä ne haittaavat raudan imeytymistä. Bisglysinaattimuotoinen Easy Iron 20 mg imeytyy nopeasti ja tehokkaasti, vatsaa ärsyttämättä.

C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä, joten voit ottaa osan päivän C-vitamiiniannoksestasi tässä kohti, tai valitse aterialle C-vitamiinipitoisia vihanneksia, hedelmiä ja/tai marjoja.

Aminohapot ovat kehon proteiinien rakennuspalikoita, ja niitä voidaan käyttää yksittäin erilaisiin terapeuttisiin tarkoituksiin. Esimerkkejä tunnetuista aminohapoista ovat esimerkiksi l-kysteiini, l-glutamiini tai l-lysiini. Aminohapot suositellaan ottamaan pääosin ruokailujen välillä, jotta ne imeytyvät ja pääsevät toimimaan tehokkaasti. Optimaalisinta on ottaa ne 2–3 tuntia ennen tai jälkeen aterioinnin. Aminohappojen käytössä on hyvä pitää myös säännöllisiä taukoja, esimerkiksi viikon tauko kolmen viikon käytön jälkeen.

Mihin aikaan päivästä vitamiinit kannattaa ottaa

Mineraaleja ja rauhoittavia rohdoksia ilta-aikaan

Mineraalit ja kivennäisaineet kannattaa puolestaan nauttia pääosin illalla. Illalla otetut vitamiinit ja mineraalit myös yleensä varastoidaan kehossa.

Magnesium on monelle tuttu iltamineraali, ja se sopiikin ilta-aikaan hermostoa ja lihaksia rentouttavan vaikutuksensa ansiosta. Jos sinulla on B6-vitamiinia erillisenä valmisteena, se sopii magnesiumin kanssa hyvin yhdessä nautittavaksi, sillä ne tukevat toistensa toimintaa ja hermoston rentoutumista. Terranovan Magnesium 100 mg Complex -tuotteessa ne ovat kätevästi valmiina yhdessä.

Jos otat raudan illalla tyhjään vatsaan, vältä magnesiumin yhtäaikaista nauttimista.

Sinkki on vastustuskyvylle sekä iholle, hiuksille ja kynsille tärkeä hivenaine. Jos käytät sinkkiä säännöllisesti, huolehdi myös kuparin saannista, sillä ne ovat toisistaan riippuvaisia. Terranovan sinkki ei rasita vatsaa ja imeytyy nopeasti.

Seleenin kanssa puolestaan käytetään usein E-vitamiinia niiden synergistisen toiminnan takia. Ne ovat molemmat voimakkaita soluja suojaavia antioksidantteja. Terranovan seleeni sisältää E-vitamiinipitoisia kasviksia sekä antioksidanttista alfalipoiinihappoa.

Kivennäis- ja hivenaineet voivatkin esiintyä toistensa vastavaikuttajina, eli antagonisteina. Tällöin jonkin hivenaineen yksipuolinen runsas saanti voi johtaa sen vastavaikuttajan (antagonistin) puutokseen. Tässä tapauksessa vastavaikuttajana toimivaa hivenainetta on lisättävä. Tästä esimerkkejä ovat aikaisemmin mainittu sinkki ja kupari tai magnesium ja sinkki. 

Rauhoittavat rohdokset sopivat ilta-aikaan. Tällaisia ovat mm. ashwagandha, reishi, kauransiemen ja valeriaana. Käytä yrttejä kuuriluontoisesti ja tarkista tarvittaessa yhteiskäytön sopivuus lääkkeiden kanssa. Terranovan Magnesium 100 mg Complex sisältää rauhoittavaa kauransiementä, jolloin sen rentouttava vaikutus tehostuu. Smooth Mag 150 mg -jauheeseen on magnesiumin kaveriksi lisätty luontaista melatoniinia sisältävää montmorency-kirsikkaa sekä kauransiementä. Kun tarvitset tehoboostin rauhoittumiseen ja hermoston tasapainottamiseen, kokeile Smooth Synergy -kapseleita - niitä voit ottaa ylikierrosten purkamiseen jo iltapäivän puolella.

Smooth Mag magnesium Terranova

 


Välipala jäätelö koululaiselle

Herkullinen ja terveellinen jäätelö välipalaksi koululaiselle

Koulut ovat taas alkaneet ja lapset palaavat koulusta kaivaten mieluisaa välipalaa. Mitä koululaiselle sitten tarjoaisi välipalaksi? Ruokakirjailija ja terveellisen ruoan lähettiläs Kaie Hakonen loihti Terranovalle herkullisen ja samalla terveellisen välipalareseptin koululaiselle ja miksei muillekin herkkuvälipalaa kaipaaville perheenjäsenille.

Välipala jäätelö koululaiselle

Ruokapohdintaa käydään myös Kaie Hakosen perheessä.

"Perheessämme aloittaa myös ekaluokkalainen, joten koululaisia onkin sitten kaksi.

Mielestäni juuri kasvavan lapsen ravinto on erittäin tärkeää. Lapset suosivat yleensä välipalalla helppoja vaihtoehtoja, joista me vanhempina voidaan ovelasti laittaa tarjolle juuri niitä terveellisiä ja ravitsevia. Kuten vaikka tämä ilman jätskikonetta valmistuva välipala-jäätelö.

En tiedä kuinka teillä, mutta epäilen, että meidän ekaluokkalainen ainakin nappaa mieluummin pakkasesta valmiin välipala-jäätelön kuin käy keräämässä itsellensä puutarhasta pieniä pikkutomaatteja.

Jotta lapset saisivat mahdollisimman paljon erilaisia vitamiineja ja hivenaineita kasvun ja immuniteetin suojaksi, lisäsin jätskiin juuri lapsille suunniteltua marjaisaa Green Child Sneaky Greens -viherjauhetta. Meillä ainakin tämä on uponnut ihan täydestä sekä ko. jäätelön että smoothien joukossa, eikä lapset edes erota sitä ruuasta jauheen ihanan miedon maun vuoksi", Kaie kertoo.

Herkku-jäätelö

8 puikkoa

Tarvitset näitä aineksia:

2 dl vadelmia
2 dl mustikkaa
3 pakastettua banaania
2 mitallista Sneaky Greens -viherjauhetta
1 tetra (250 ml) huoneenlämpöistä kookoskermaa
1,5 dl cashew pähkinää
vaniljaa

Tee näin:

Liota cashew pähkinöitä kuumassa vedessä n. 30-60 min ja kaada vesi pois. Mittaa mustikat, vadelmat, kookoskerma, vanilja ja viherjauhe tehosekoittimeen ja blendaa keskenään. Lisää pakastetut banaanit ja liotetut cashewpähkinät ja blendaa tasaiseksi. Jaa jäätelömuotteihin, lisää puikot ja pakasta n. 4 tunnin ajan.

Saat helpoiten jäätelöt irrotettua muotista kastamalla muotin hetkeksi kuumaan veteen, jotta jäätelö irtoaa reunoista ilman että ehtii kuitenkaan sulaa. Voit halutessasi paketoida jokaisen jätskin yksitellen leivinpaperi palaan, jolloin lapsen on helppo ottaa jäätelö kerrallaan pakastimesta.

Mitä Sneaky Greens -jauhe on?

Sneaky Greens on erityisesti 4-12 -vuotialle lapsille suunniteltu viher- ja marjajauhe, joka tukee samalla suoliston hyvinvointia. Vihreiden kasvisten ja marjojen määrä lasten ruokavaliossa voi usein olla vähäisempää, jolloin ruokavaliosta jää puuttumaan kasvulle ja vastustuskyvylle tärkeitä kasviravinteita, antioksidantteja, vitamiineja ja kuituja. Sneaky Greens sisältää runsaasti erilaisia viherjauheita, kasviksia, marjoja sekä makean veden spirulinalevää. Suurin osa tuotteen kasviksista ja marjoista on luomulaatuisia ja tuorepakastekuivattuja, joten tulet tarjonneeksi lapsellesi tuoreita kasviksia helpossa jauhemuodossa! Jauheen maku on neutraali ja marjaisa ja se sekoittuu helposti esimerkiksi smoothieihin, jugurttiin, mehuun ja raakaherkkuihin.

Haluatko hankkia Sneaky Greens -jauheen? Saat sen omaksesi vaikkapa Ruohonjuuren verkkokaupasta

Tutustu myös Kaien verkkosivuihin ja Instagram-profiiliin!

Kuvat: Kaie Hakonen

Haluatko uusimmat blogipostauksemme, ajankohtaiset tarjoukset sekä tietoa ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme täältä.


Säilö kesän sato näillä tavoilla

Kesäkausi on runsasta marjojen, hedelmien ja kasvisten aikaa! Onneksi on monia luonnollisia tapoja säilöä tuoreet tuotteet talvikuukausien ajaksi, ja hyötyä niiden ravitsemuskirjosta satokauden ulkopuolella. Kasvisten, marjojen ja hedelmien säilöminen pidentää niiden käyttöikää ja säilyttää tai jopa lisää niiden ravintosisältöä. Esittelemme kolme helppoa tapaa aloittaa tuoretuotteiden säilöminen kotona.

Säilöntä - Terranova

Fermentointi eli maitohappokäyminen

Käyttäminen eli fermentaatio ruoan jalostus- ja säilöntäkeinona on ollut olemassa jo muinaisista ajoista lähtien. Ruoka-aineiden käyttämisellä on säilönnän lisäksi muitakin hyötyjä: sitä käytetään myös ruoka-aineiden maun ja koostumuksen rikastamiseen, ravinnepitoisuuden lisäämiseen ja vähentämään kasvissa olevia antiravinteita, jotka häiritsevät tärkeiden ravintoaineiden imeytymistä.

Käymisprosessissa hyödylliset bakteerit muuttavat hiilihydraatit alkoholiksi, orgaanisiksi hapoiksi ja hiilidioksidiksi. Esimerkki hiilidioksidin tuotannosta on leipätaikinan nostattaminen. Alkoholia puolestaan tuotetaan oluen valmistuksessa, kun mallasjyviä fermentoidaan. Fermentoidut vihannekset, kuten hapankaali tai hapankurkku, käyvät puolestaan läpi lakto-fermentaation, jossa käytetään maitohappoa tuottavia bakteereja.

Fermentoiduilla ruuilla on runsaasti erilaisia terveyshyötyjä. Käyminen on kuin eräänlainen ruuan esikäsittely, joka tekee ruoasta helpommin sulavaa. Lisäksi käyminen vähentää antiravinteiden määrää, jotka estävät tiettyjen ravintoaineiden imeytymistä. Fermentointi aktivoi ruuan antioksidanttisia polyfenoleita ja flavonoideja sekä muuten inaktiivisia, terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä tehden ruoka-aineesta normaalia ravinnerikkaamman.

Fermentoiduilla elintarvikkeilla voi olla myös lisääntynyt probioottinen aktiivisuus, jolloin suolisto hyötyy fermentoidun ruuan hyödyllisistä mikrobeista. Tutkimusten mukaan lakto-fermentoituihin elintarvikkeisiin, joissa on runsaasti eläviä mikro-organismeja eli probiootteja, on yhdistetty monenlaisia ​​terveysvaikutuksia, kuten vastustuskykyä, ruoansulatusta sekä ravinteiden sulamista ja imeytymistä tukevia ominaisuuksia.

Lähes kaikkia hedelmiä tai vihanneksia voidaan fermentoida, ja se onkin loistava tapa hyödyntää tuotteen ravitsemuksellisia etuja ympäri vuoden. Suosituimpia hapatettuja ruokia ovat valkokaali, porkkana ja avomaankurkku.

Kuva: The Matter of Food on Unsplash

Näin aloitat fermentoinnin

Tarvitset fermentointiin ison lasiastian tai useamman, suolaa, hapatettavaksi tarkoitettua vihannesta, kuten kaalia tai porkkanaa sekä mausteita. Vihannekset pestään ja leikataan suikaleiksi, jonka jälkeen niitä nuijitaan mehustumisen aikaansaamiseksi. Mehustuneet vihannekset asetellaan yhdessä mausteiden ja suolan kanssa lasiastiaan tiukasti ja astia suljetaan kannella tai muovikelmulla.

Kaali saa käydä huoneenlämmössä muutaman päivän, jonka jälkeen sen käyminen jatkuu viileämmässä lämpötilassa parisen viikkoa. Käymisen jälkeen hapatettu tuote säilytetään jääkaappilämpötilassa tai pakastimessa.

Hapankaalin tarkemman ohjeen saat esimerkiksi Marttojen sivuilta.

Pakastaminen

Kesätuotteiden pakastaminen tuoreena on helpoin tapa varmistaa, että tuotteet säilyttävät ravintoarvonsa ja säilyvyytensä koko talven. Pakastamalla kauden parhaimpia ja kypsimpiä marjoja ja vihanneksia, varmistat samalla runsaimman ravinnerikkauden säilymisen läpi talven. Pakastus ei vaadi lisäaineita. Nopea jäädytys, vähintään -18°C pakastuslämpötila ja oikea sulatus vaikuttavat siihen, kuinka hyvin tuote säilyttää alkuperäiset ominaisuutensa. Pakastaminen ei tuhoa bakteereja, mutta tekee niistä ei-aktiivisia.

Pakastaminen ja sulattaminen voi muuttaa pehmeiden tuotteiden, kuten marjojen, koostumusta. Siksi pakastetut hedelmät, marjat ja vihannekset sopivat parhaiten ruoanlaittoon, leivontaan tai smoothieihin. Pakasteesta sulatetut marjat maistuvat myös puuron päällä tai jugurtissa. Muista sulattaa pakastetut tuotteet nopeasti, jolloin mikrobiaktiivisuus pysyy alhaisena.

Kuva: Nick Sarro on Unsplash

Kuinka pakastat oikein?

Puhdista tuoreet hedelmät, marjat ja vihannekset, pilko ne sopivan kokoisiksi. Tarvittaessa voit levittää ne ensin ohueksi kerrokseksi esimerkiksi metalliselle alustalle ja esipakastaa ennen pussiin tai rasiaan siirtämistä, jolloin ne pysyvät irtonaisina. Joskus pilkotut hedelmät, kuten omena, voivat muuttua ruskeaksi hapen vaikutuksesta. Liota ne silloin ensin sitruunamehussa. Hedelmiä ja tärkkelyspitoisia vihanneksia, kuten perunaa, kannattaa myös ryöpätä hetken ja jäähdyttää ennen pakastimeen laittamista. Käytä ilmatiiviitä pakastusrasioita ja -pusseja.

Kuivaus

Yleisimpiä kuivausmenetelmiä ovat ilma- tai uunikuivaus. Nämä menetelmät voivat kuitenkin heikentää kasvin biokemiallista profiilia. A- ja C-vitamiinin pitoisuus vähenee merkittävästi lämpökuivausta käytettäessä, mutta ravinteet säilyvät hellävaraisemmilla menetelmillä melko hyvin. Kuivatuissa tuotteissa mikrobit eivät voi elää, koska vesi on poistettu. Kotona helppo tapa kuivata sieniä, hedelmiä tai yrttejä on käyttää uunikuivausta kiertoilmauunissa tai ilmakuivureita. Myös ulkona tai sisätiloissa kuivaaminen onnistuu, esimerkiksi jääkaapin tai leivinuunin päällä lähellä lämmönlähdettä ritilän päällä.

Pakastekuivaus on puolestaan hellävaraisin kuivausmenetelmä. Prosessissa vesi poistetaan elintarvikkeesta pakastamisen jälkeen muuntamalla jää suoraan kiinteästä aineesta kaasuksi. Pakastekuivaus suojaa ja säilyttää suuren osan tuoreen kasvin ravinteista, biokemiallisesta rakenteesta ja entsymaattisesta aktiivisuudesta. Tuorepakastekuivatun kasvin biokemiallinen profiili muistuttaa hyvin tarkasti alkuperäisen tuoreen kasvin tiivistettyä versiota, sillä vain vesi on poistettu kasvista.

Kuvalähde: K8 on Unsplash

Pakastekuivatut hedelmät ja vihannekset sisältävät painostaan jopa 3,5 kertaisen määrän tuoreen tuotteen kuiduista, polyfenoleista, vitamiineista ja mineraaleista, koska vain vesi on poistettu. Pakastekuivatut elintarvikkeet ovat lisäksi pitkään säilyviä. Pakastekuivausta käytetään muun muassa Terranovan kasviainesosien ja yrttituotteiden kuivattamiseen.

Lue lisää tuorepakastekuivauksesta


Suklainen tuorepuuro Kaie Hakonen

Pähkinäinen suklaatuorepuuro

Tuorepuuro pitää olosi tasapainossa pitkälle päivään! Ruokakirjailija ja terveellisen ruoan lähettiläs Kaie Hakonen teki meille maistuvan, helpon ja terveellisen aamupuuroreseptin, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla! Se vie kielen mennessään!

Kaie kertoo, että kuitu- ja proteiinipitoinen pähkinäinen suklaatuorepuuro pitää hyvin nälkää. Lisäksi tuorepuuro on helppo ja nopea sekoittaa illalla jääkaappiin, jotta voit aamulla vain nauttia. Ohjeesta tulee 2-3 annosta.

Ota tämä resepti muistiin itsellesi, sillä koska uskallamme arvata, että kun kerran maistat, haluat tehdä tämän uudelleen!

Pähkinäinen suklaa-tuorepuuro Kaie Hakonen

Pähkinäinen suklaa-tuorepuuro

2-3 annosta

Tarvitset näitä aineksia:

3 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
1 banaani
2 rkl makeuttamatonta mantelivoita (tai cashewvoita)
2 mittalusikallista Terranova Life Drink -viherjauhetta
1 rkl raaka-kaakao jauhetta
aitoa vaniljaa
merisuolaa
2 rkl chian siemeniä
2,5-3 dl mantelijauhetta
(halutessasi ripaus raastettua luomu sitruunan kuorta)

Tee näin:
Mittaa chia, mantelijauhe ja halutessasi raastettu sitruunankuori kulhoon. Laita kaikki loput ainesosat tehosekoittimeen ja blendaa hyvin. Kaada seos kulhoon jauhojen joukkoon ja sekoita keskenään. Jätä jääkaappiin yön yli tekeytymään ja nauti aamulla.

Mitä Life Drink on?

Näin Kaie kertoo Life Drinkistä Instagramissa:

"Saan usein kysymyksiä, että kun syön aika terveellisesti, käytänkö silti jotain ravintolisiä. Käytän laadukasta viherjauhetta päivittäin tukemaan kehoni ravitsemusta ja tasapainoa. (Kyllä, myös monipuolisen kasvisruoan rinnalla!) Kun ensimmäisen kerran tutustuin Life Drink -viherjauheeseen, kiljahdin, että aivan jokaisen pitäisi ottaa tämä omaan ruokavalioon! Siis oikeasti tarkoitan näin.

Vegaaninen ja lisäaineeton Life Drink on saanut lukuisia tunnustuksia ja palkintoja kansainvälisesti mm. parhaana terveystuotteena. Eikä suotta! Life Drinkin monipuolinen suolistoa tukeva koostumus probiootteineen, kasviproteiineineen, rasvahappoineen, entsyymeineen, kasvis- ja marjajauheineen auttaa Sinua voimaan kokonaisvaltaisesti hyvin. En tiedä, olenko enemmän innoissani sen tarkkaan valituista monipuolisista ainesosista ja siitä, kuinka paljon hyvää ne saa kehossani ja mielessäni aikaan vai siitä, että tämä viherjauhe maistuu oikeasti hyvältä. Voit sekoittaa tämän vain veteen tai käyttää smoothien tai vaikkapa tuorepuuron joukossa."

Puuttuko sinulta Life Drink? Voit hankkia sen helposti vaikkapa Ruohonjuuren verkkokaupasta

Tutustu myös Kaien verkkosivuihin ja Instagram-profiiliin!

Suklainen tuorepuuro Kaie Hakonen

Kuvat: Kaie Hakonen

Haluatko uusimmat blogipostauksemme, ajankohtaiset tarjoukset sekä tietoa ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme täältä.