Raudasta puhutaan paljon, ja erityisesti sen puutoksesta. Pelkän alhaisen hemoglobiinin sijaan nyt mittaillaan varastoraudan arvoja, eli ferritiiniä ja seerumin rautaa.

Kokosimme tähän postaukseen pienen infopaketin siitä, mitä rauta oikeastaan on, mihin sitä kehossa käytetään, mistä sitä saa, mitkä ovat raudanpuutoksen yleisimmät oireet ja minkälainen rautavalmiste toimii parhaiten.

Mitä rauta on?

Rauta on ihmisen elimistössäkin esiintyvä hivenaine, jota on noin 60-70 % veren hemoglobiinissa, lihasten myoglobiinissa sekä 20 % maksassa, pernassa, luuytimessä ja kudoksissa. Lisäksi rautaa löytyy solujen proteiineissa ja entsyymeissä.

Mitä on ferritiini?

Ferritiini tarkoittaa elimistön varastorautaa. Myös alhainen varastorauta voi aiheuttaa  erilaisia raudanpuutosoireita, vaikka verenkuvassa näkyvä raudan määrä (hemoglobiini) olisi normaalilla tasolla.

Mihin rautaa käytetään kehossa?

Rauta on tärkeä solujen aineenvaihdunnan aktivaattori ja sitä tarvitaan energiantuotantoon kaikissa kehon soluissa. Rauta osallistuu hapenkuljetukseen hemoglobiinissa, soluhengitykseen, vapaiden radikaalien poistoon sekä hapen varastointiin kudoksissa (myoglobiini). Myös muisti ja tarkkaavaisuus ovat riippuvaisia raudan läsnäolosta. Immuunipuolustuksen solut tarvitsevat myös rautaa normaalin vastustuskyvyn ylläpitämiseksi.

Mistä rautaa saa ravinnossa?

Raudan hyviä lähteitä ovat viljat, vihreät vihannekset, nokkonen, persilja, levät, soija, palkokasvit, siemenet, manteli, banaani ja liha.

Mikä voi estää raudan imeytymistä?

On suositeltavaa välttää maitotuotteiden syömistä rautapitoisen ruuan tai rautalisän kanssa samaan aikaan nautittuna, sillä kalsium estää raudan imeytymistä. Myös kahvi ja tee huonontaa raudan imeytymistä ruuasta (pidä siis kahvitaukosi erillään ruokailusta!).  Viljan kuidut voivat estää erilaisten epäorgaanisten rautavalmisteiden imeytymistä, mutta Terranovan käyttämää, Easy Iron -bisglysinaattiraudan imeytymistä kuidut eivät häiritse.

Mikä edistää raudan imeytymistä?

Mikäli raudasta on puutetta, sen imeytyminen tehostuu. C-vitamiinipitoiset ruoka-aineet ja C-vitamiini ravintolisänä edistää raudan hyväksikäyttöä ja imeytymistä kehossa.

Terranova Easy Iron hyvin imeytyvä rauta
C-vitamiinipitoiset ruoka-aineet tehostavat raudan imeytymistä.

Raudan tarve

Raudan keskimääräinen tarve aikuisella naisella on noin 10 mg päivässä ja miehellä noin 8-9 mg päivässä. Naisilla kuukautisten loputtua tarve tippuu noin 6 mg per päivä. Nuoremmilla naisilla sekä raskaana olevilla naisilla tarve voi olla suurempikin, riippuen myös raudan imeytymisestä ravinnosta.

Milloin voi olla lisääntynyt raudan tarve?

Raudan puutos voi johtua raudan huonosta imeytymisestä, ravinnon niukasta rautapitoisuudesta tai raudan runsaasta menettämisestä, esimerkiksi kuukautisten yhteydessä. Kasvuikäiset, hedelmällisessä iässä olevat naiset sekä kestävyysurheilijat voivat tarvita lisärautaa, ja näillä ryhmillä tavataankin normaalia useammin raudanpuutetta. Myös kasvissyöjät saattavat tarvita lisärautaa.

Mitkä ovat raudan puutoksen yleisimmät oireet?

Yleisimpiä oireita raudanpuutoksessa ovat väsymys, kalpeus, unettomuus, sydänoireet ja anemia. Myös muisti- tai keskittymisongelmia ja immuniteetin heikentymistä voi esiintyä.

Voiko rautaa saada liikaa?

Raudan liikasaanti ei ole yleistä, mutta mahdollista esimerkiksi merkittäviä määriä lihaa syövillä henkilöillä tai henkilöillä joilla on perinnöllinen taipumus liiallisen raudan kerääntymiseen elimistössä (hemokromatoosi). Liika rauta kehossa voi aiheuttaa kudosvaurioita ja mm. kolesterolin hapettumista. Elimistö ei kykene poistamaan ylimääräistä rautaa tehokkaasti, ja paras keino sen vähentämiseksi onkin verenluovutus. Rautavalmistetta ei kannata nauttia ilman varsinaista syytä, ja lisääntynyt raudan tarve kannattaa käydä toteamassa mittauksella.

Minkälainen on hyvä rautavalmiste?

Erilaisia rautavalmisteita on tarjolla runsaasti. Usein rautalisää ottaessa saattaa ilmetä erilaisia vatsaoireita, kuten ummetusta. Siksi kannattaa etsiä vatsaystävällinen vaihtoehto. Sen lisäksi on hyvä varmistaa, että rauta myös imeytyy. Terranovan Easy Iron -rautavalmiste on aminohappokelatoidussa ja hyvin imeytyvässä bisglysinaattimuodossa, joka ei aiheuta ummetusta. Täysin lisä- ja täyteaineeton kapseli sisältää raudan lisäksi sen imeytymistä tehostavaa, C-vitamiinipitoista ruusunmarjaa, E-vitamiinijohdannaisia riisinleseestä ja acaista, jotka ehkäisevät raudan hapettumista sekä punasolujen muodostukselle tärkeää lehtivihreää ohranorasjauheen muodossa.