Kesäkausi on runsasta marjojen, hedelmien ja kasvisten aikaa! Onneksi on monia luonnollisia tapoja säilöä tuoreet tuotteet talvikuukausien ajaksi, ja hyötyä niiden ravitsemuskirjosta satokauden ulkopuolella. Kasvisten, marjojen ja hedelmien säilöminen pidentää niiden käyttöikää ja säilyttää tai jopa lisää niiden ravintosisältöä. Esittelemme kolme helppoa tapaa aloittaa tuoretuotteiden säilöminen kotona.

Säilöntä - Terranova

Fermentointi eli maitohappokäyminen

Käyttäminen eli fermentaatio ruoan jalostus- ja säilöntäkeinona on ollut olemassa jo muinaisista ajoista lähtien. Ruoka-aineiden käyttämisellä on säilönnän lisäksi muitakin hyötyjä: sitä käytetään myös ruoka-aineiden maun ja koostumuksen rikastamiseen, ravinnepitoisuuden lisäämiseen ja vähentämään kasvissa olevia antiravinteita, jotka häiritsevät tärkeiden ravintoaineiden imeytymistä.

Käymisprosessissa hyödylliset bakteerit muuttavat hiilihydraatit alkoholiksi, orgaanisiksi hapoiksi ja hiilidioksidiksi. Esimerkki hiilidioksidin tuotannosta on leipätaikinan nostattaminen. Alkoholia puolestaan tuotetaan oluen valmistuksessa, kun mallasjyviä fermentoidaan. Fermentoidut vihannekset, kuten hapankaali tai hapankurkku, käyvät puolestaan läpi lakto-fermentaation, jossa käytetään maitohappoa tuottavia bakteereja.

Fermentoiduilla ruuilla on runsaasti erilaisia terveyshyötyjä. Käyminen on kuin eräänlainen ruuan esikäsittely, joka tekee ruoasta helpommin sulavaa. Lisäksi käyminen vähentää antiravinteiden määrää, jotka estävät tiettyjen ravintoaineiden imeytymistä. Fermentointi aktivoi ruuan antioksidanttisia polyfenoleita ja flavonoideja sekä muuten inaktiivisia, terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä tehden ruoka-aineesta normaalia ravinnerikkaamman.

Fermentoiduilla elintarvikkeilla voi olla myös lisääntynyt probioottinen aktiivisuus, jolloin suolisto hyötyy fermentoidun ruuan hyödyllisistä mikrobeista. Tutkimusten mukaan lakto-fermentoituihin elintarvikkeisiin, joissa on runsaasti eläviä mikro-organismeja eli probiootteja, on yhdistetty monenlaisia ​​terveysvaikutuksia, kuten vastustuskykyä, ruoansulatusta sekä ravinteiden sulamista ja imeytymistä tukevia ominaisuuksia.

Lähes kaikkia hedelmiä tai vihanneksia voidaan fermentoida, ja se onkin loistava tapa hyödyntää tuotteen ravitsemuksellisia etuja ympäri vuoden. Suosituimpia hapatettuja ruokia ovat valkokaali, porkkana ja avomaankurkku.

Kuva: The Matter of Food on Unsplash

Näin aloitat fermentoinnin

Tarvitset fermentointiin ison lasiastian tai useamman, suolaa, hapatettavaksi tarkoitettua vihannesta, kuten kaalia tai porkkanaa sekä mausteita. Vihannekset pestään ja leikataan suikaleiksi, jonka jälkeen niitä nuijitaan mehustumisen aikaansaamiseksi. Mehustuneet vihannekset asetellaan yhdessä mausteiden ja suolan kanssa lasiastiaan tiukasti ja astia suljetaan kannella tai muovikelmulla.

Kaali saa käydä huoneenlämmössä muutaman päivän, jonka jälkeen sen käyminen jatkuu viileämmässä lämpötilassa parisen viikkoa. Käymisen jälkeen hapatettu tuote säilytetään jääkaappilämpötilassa tai pakastimessa.

Hapankaalin tarkemman ohjeen saat esimerkiksi Marttojen sivuilta.

Pakastaminen

Kesätuotteiden pakastaminen tuoreena on helpoin tapa varmistaa, että tuotteet säilyttävät ravintoarvonsa ja säilyvyytensä koko talven. Pakastamalla kauden parhaimpia ja kypsimpiä marjoja ja vihanneksia, varmistat samalla runsaimman ravinnerikkauden säilymisen läpi talven. Pakastus ei vaadi lisäaineita. Nopea jäädytys, vähintään -18°C pakastuslämpötila ja oikea sulatus vaikuttavat siihen, kuinka hyvin tuote säilyttää alkuperäiset ominaisuutensa. Pakastaminen ei tuhoa bakteereja, mutta tekee niistä ei-aktiivisia.

Pakastaminen ja sulattaminen voi muuttaa pehmeiden tuotteiden, kuten marjojen, koostumusta. Siksi pakastetut hedelmät, marjat ja vihannekset sopivat parhaiten ruoanlaittoon, leivontaan tai smoothieihin. Pakasteesta sulatetut marjat maistuvat myös puuron päällä tai jugurtissa. Muista sulattaa pakastetut tuotteet nopeasti, jolloin mikrobiaktiivisuus pysyy alhaisena.

Kuva: Nick Sarro on Unsplash

Kuinka pakastat oikein?

Puhdista tuoreet hedelmät, marjat ja vihannekset, pilko ne sopivan kokoisiksi. Tarvittaessa voit levittää ne ensin ohueksi kerrokseksi esimerkiksi metalliselle alustalle ja esipakastaa ennen pussiin tai rasiaan siirtämistä, jolloin ne pysyvät irtonaisina. Joskus pilkotut hedelmät, kuten omena, voivat muuttua ruskeaksi hapen vaikutuksesta. Liota ne silloin ensin sitruunamehussa. Hedelmiä ja tärkkelyspitoisia vihanneksia, kuten perunaa, kannattaa myös ryöpätä hetken ja jäähdyttää ennen pakastimeen laittamista. Käytä ilmatiiviitä pakastusrasioita ja -pusseja.

Kuivaus

Yleisimpiä kuivausmenetelmiä ovat ilma- tai uunikuivaus. Nämä menetelmät voivat kuitenkin heikentää kasvin biokemiallista profiilia. A- ja C-vitamiinin pitoisuus vähenee merkittävästi lämpökuivausta käytettäessä, mutta ravinteet säilyvät hellävaraisemmilla menetelmillä melko hyvin. Kuivatuissa tuotteissa mikrobit eivät voi elää, koska vesi on poistettu. Kotona helppo tapa kuivata sieniä, hedelmiä tai yrttejä on käyttää uunikuivausta kiertoilmauunissa tai ilmakuivureita. Myös ulkona tai sisätiloissa kuivaaminen onnistuu, esimerkiksi jääkaapin tai leivinuunin päällä lähellä lämmönlähdettä ritilän päällä.

Pakastekuivaus on puolestaan hellävaraisin kuivausmenetelmä. Prosessissa vesi poistetaan elintarvikkeesta pakastamisen jälkeen muuntamalla jää suoraan kiinteästä aineesta kaasuksi. Pakastekuivaus suojaa ja säilyttää suuren osan tuoreen kasvin ravinteista, biokemiallisesta rakenteesta ja entsymaattisesta aktiivisuudesta. Tuorepakastekuivatun kasvin biokemiallinen profiili muistuttaa hyvin tarkasti alkuperäisen tuoreen kasvin tiivistettyä versiota, sillä vain vesi on poistettu kasvista.

Kuvalähde: K8 on Unsplash

Pakastekuivatut hedelmät ja vihannekset sisältävät painostaan jopa 3,5 kertaisen määrän tuoreen tuotteen kuiduista, polyfenoleista, vitamiineista ja mineraaleista, koska vain vesi on poistettu. Pakastekuivatut elintarvikkeet ovat lisäksi pitkään säilyviä. Pakastekuivausta käytetään muun muassa Terranovan kasviainesosien ja yrttituotteiden kuivattamiseen.

Lue lisää tuorepakastekuivauksesta


Terranova  on täysin kasviperäinen uuden ajan ravintolisäsarja, joka sisältää 100 % puhtaita, täyteaineettomia, ekologisia, synergisiä  ja täysin luonnollisia ravinteita eri tarpeisiin. Täyteaineiden sijasta käytämme tuorepakastekuivattuja marjoja ja kasveja.

Tutustu laajaan tuotevalikoimaan kotimaisessa Terranova-verkkokaupassa.

Haluatko uusimmat blogipostauksemme, ajankohtaiset tarjoukset sekä tietoa ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme täältä.