Talvella sää on usein vaihtelevaa, kuivaa ja kylmää. Perinteisesti itämaisessa ravinto-opissa talvisin neuvotaan pukeutumaan ja syömään lämmittävää ruokaa ja rakentamaan varastoja kehossa suojaksi ankarilta ilmasto-olosuhteilta. Suomessakin joulupöydästä tutut rasvat, lihat ja hiilihydraatit maistuvat vaistomaisesti monille. Heti joulun jälkeen ei ole oikea aika tehdä paastoa, koska se voi heikentää yleistä jaksamista sekä vastustuskykyä.

 

Keväällä talven aikana kertyneistä kiloista on kuitenkin aika päästä eroon, sillä tämä hankkimamme tahmea, samea, kylmä, raskas ja öljyinen varastomme alkaa luonnostaa sulaa, liikkua ja siten tukkia lymfakiertoa. Keväällä myös ruoansulatus heikkenee luonnostaan, sillä se alkaa olla jo väsynyt tuon kylmän, tahmean ja raskaan massan lämmittämisestä. Meidän tehtävämme on tukea tätä luonnollista kiertokulkua.

Maaliskuussa voi alkaa lisätä keventäviä ruokia, kuten salaatteja ja viherjauheita, ja vastaavasti vähentää hiljalleen raskaita ruokia, kuten rasvoja ja lihoja.

MUISTA TUKEA MAKSAN TOIMINTAA

Keväällä ennen paastoa kannattaa jo aloittaa maksan ja suoliston – eli puhdistavien elinten toiminnan tukeminen. Voit syödä Terranova Voikukka Artisokka & Kysteiini Complexia sekä Terranova Life Drink– valmisteita pieniä annoksia pitkin kevättä. Ruoansulatustoimintoja kannattaa tukea säännöllisesti Digestive Enzyme Complex- valmisteella. Kevään edetessä koittaa aika, jolloin meille järjestyy sopivaa hetki tehdä paasto. Paaston ei välttämättä tarvitse olla ankara, vaan itämaisessa perinteessä paasto voidaan suorittaa syömällä basmatiriisistä sekä mungpavuista tehtyä muhennosta.

3 päivän mittainen paasto- ohje

Aamulla

Valmista 0,5l-1l lämmintä sitruunavettä ja ota 1 kapseli Terranova Digestive Enzyme Complexia tai Terranova Kurkumajuurta ruoansulatuksen aktivoimiseksi. Laita sitruunaveden joukkoon 1 annoskauha Terranova Life Drink– jauhetta. Jos syöt aamiaista, ota Digestive Enzyme Complex ruoan kanssa.

Päivällä

Ota lämmintä sitruunavettä ja kurkumaa ennen ateriaa ja aterialla ota 1 kapseli Terranova Digestive Enzyme Complexia

Illalla

Ota 2 kps Terranova Voikukka Artisokka & Kysteiini Complexia

Kolmen päivän kuluttua voit halutessasi syödä taas hiukan monipuolisemmin. Tee kuitenkin 1-3 päivän mittaisia vastaavia paastoja pitkin kevättä, niin olosi pysyy kevyenä ja virkeänä. Voit käyttää Terranova Life Drink ja Voikukka Artisokka & Kysteiini Complex– valmisteita koko kevään ja halutessasi jatkaa käyttöä vielä kesälläkin helpottaaksesi kehon pysymistä viileänä.

Terranova Finland- Paasto

 

PAASTORUOKARESPETI

Kitchari on intialaiseen tapaan tehtyä ruokaa ja se tarkoittaa ”valmistettu mungpapujen ja riisin kanssa”. Reseptistä on monia eri variaatioita, joissa riisin ja mung-papujen suhde, mausteiden määrä, tai lisättyjen kasvisten osuus vaihtelee. Reseptiä voi heinosäätää käyttötarkoituksen-, kehotyypin- ja vuodenajan mukaisesti sopivaksi. Kitcharin taika perustuu siihen, että se on erittäin helposti imeytyvää ja ravitsevaa koko keholle. Mitä vähemmän käytetään suolaa ja muita vihanneksia, sitä puhdistavampaa ja paastoon soveltuvampaa kitcharista tulee. Intialaisen ravinto-opin mukaan paasto tarkoittaakin lähinnä kitchari- paastoa, eikä länsimaissa suosittuja vesi ja mehupaastoja niinkään suositella. Jo yhdenkin aterian korvaaminen kitcharilla antaa ruoansulatuskanavalle lepohetken. Voit siis paastota joko osan päivästä, tai muutamia päiviä kerralla. Lyhyitä paastoja voi tehdä kevään mittaan vaikkapa kerran viikossa.

 

KITCHARI NELJÄLLE HENGELLE

 • 1 dl mung papuja
 • 1 dl basmatiriisiä
 • 1-2 rkl gheetä (kirkastettua voita)
 • 10 curry lehteä (vapaaehtoinen)
 • 2-3 rkl tuoretta inkivääriä, tai makusi mukaan
 • hyppysellinen hingiä (asafoetida) varsinkin FODMAP-hiilihydraatteja rajoittaville henkilöille, joille pavut aiheuttavat ilmavaivoja
 • 1 tl jeeran siemeniä tai 1tl jauhettua jeeraa (juustokumina)
 • 1 tl jauhettua korianteria
 • 1-2 tl suolaa
 • 1 tl kurkumajauhetta
 • 1-2 porkkanaa (parsakaali, punajuuri, peruna, jne. vaihtoehtoiset vihannekset)
 • 1,5-2 litraa vettä (veden määrä vaikuttaa siihen kuinka keittomaista kitcharista tulee)

Huuhtele tarvittaessa riisi ja mungpavut, kunnes vesi on kirkasta. Vihreitä mungpapuja ja tummaa basmatiriisiä kannattaa liottaa yön yli lämpimässä vedessä. Huomoi että keltaisia halkaistuja mungpapuja ja valkoista basmatiriisiä ei tarvitse liottaa etukäteen.

Lämmitä ghee pannulla, lisää curry ja raastettu inkivääri. Lisää kuminansiemenet ja sitten jeera, korianteri, kurkuma ja suola, ja sekoita hyvin. Anna mausteiden olla miedolla lämmöllä pari minuuttia (tällä tavoin ayurveda neuvoo ’herättämään mausteet’). Lisää riisi ja sekoita se mausteiden kanssa. Lisää vasta sitten mungpavut. Sekoita kaikkia aineksia keskenään pari minuuttia. Siirrä seos kattilaan ja lisää kiehuvaa vettä ja pieniksi kuutioidut vihannekset. Maun mukaan voit lisätä tuoreita yrttejä, kuten tillia, korianteria ja persiliaa. Keitä noin 20-25 minuuttia miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes vihannekset ovat ’al dente’. Poista kattila levyltä ja anna vetäytyä vielä noin 15min. Kitcharin päälle voi laittaa hieman gheetä ja puristaa sitruunaa tai limea tarjoiluvaiheessa.

 

PAASTOON PARHAITEN SOVELTUVAT RUOKA-AINEET

Maut: pistäviä/tulisia/mausteisia, kitkeriä/karvaita, ja supistavia

Hedelmät: Ei makeita hedelmiä, vain happamia: karpalo, sitruuna, lime ja greippi

Vihannekset: höyrytettyjä ituja, höyrytettyjä vihanneksia, jonkin verran raakaruokaa kuumuudesta, hikoilusta, kiivaasta temperamentista ja maksan ylikuormitutilasta kärsiville henkilöille. Paljon vihreitä vihanneksia. Erityisesti klorellaa, spiruliinaa, vehnänorasta, ohranorasta ja muita viherjauheita.

Ei sieniä, juureksia, tai erityisen makeita ja hiilihydraattipitoisia vihanneksia.

Viljat: Ei suositella leipää tai leivoksia. Vähemmän vehnää ja kauraa. Kitchari, ohra, kvinoa, hirssi, ruis ja basmatiriisi ovat suositeltavia.

Pavut: Mungpavut. Ei papuja jos ne aiheuttavat ilmavaivoja.

Pähkinät ja siemenet: Ei suositeltavaa, poikkeuksellisesti pieni määrä kurpitsan siemeniä on ok.

Maitotuotteet: Ei suositeltavaa, paitsi vuohenmaitoa, koska se on hiukan supistavaa ja vähemmän kaphaa muodostavaa.

Lihat: Ei mereneläviä, ei kalaa, ei rasvoja, ei punaista lihaa, ei sikaa eikä kananmunia.

Öljyt: Ei suositella, paitsi pieni määrä gheetä. Sinapinsiemen- tai pellavansiemenöljyjä voi käyttää, koska ne ovat kuivattavia.

Makeutusaineet: Ei makeutusaineita. Erityisesti sokeri on amaa- muodostava. Hunaja puolestaan soveltuu, korkeintaan 2tl päivässä.

Juomat: inkivääri, kaneli, kardemumma, fenkoli ja voikukanjuuri soveltuvat parhaiten juomaksi.