Terranova Folaatti 400 ug

Folaatti - Tärkeä vitamiini josta useilla on puutosta

Folaatin riittävä saanti on tärkeää

Folaatti ja foolihappo ovat vesiliukoisen B9-vitamiinin eri muotoja. Folaatteja on erityisesti vihreissä kasviksissa, pavuissa ja siemenissä. Foolihappo on B9-vitamiinin synteettinen muoto. Sekä ruuan folaattien että foolihapon pitää muuttua elimistössä imeytymisen jälkeen aktiiviseen metyylifolaattimuotoon.

Timo Lehto, biokemian tohtori FT

Folaattia tarvitaan erityisesti raskausaikana

Merkittävällä osalla suomalaisista (n. 40 %) esiintyy geenipoikkeamia, jotka haittaavat ruuan folaattien ja synteettisen foolihapon aktivoitumista. Siksi varmin tapa saada B9-vitamiinista irti kaikki hyöty on käyttää ravintolisiä, joissa vitamiini on valmiiksi aktiivisessa metyylifolaatti-muodossa.

Metyylifolaatti osallistuu mm. veren muodostumiseen, solujen jakautumiseen ja immuniteetin normaaliin toimintaan. Metyylifolaatti on elintärkeä aine homokysteiinin käsittelyssä. Normaalit psykologiset toiminnot vaativat riittävää folaatin saantia ravinnosta. Erityisen tärkeä riittävä metyylifolaatin saanti on sikiön kehitykselle ja siksi B9-vitamiinin lisääminen ravintoon tulisi aloittaa jo siinä vaiheessa, kun suunnitellaan raskaaksi tulemista. Erityisesti raskaana olevien kannattaisi käyttää metyylifolaattia foolihapon sijaan imeytymisen varmistamiseksi. Raskauden aikana foolihapon tarve kasvaa 3-4 -kertaiseksi.

Photo by Anna Pritchard on Unsplash

Folaatin puutos

B9-vitamiinin vaikea puutos voi johtaa megaloblastiseen anemiaan. Sekundaarinen puutos voi johtua sen imeytymishäiriöstä tai esimerkiksi raskauden ja imetyksen aiheuttamasta lisääntyneestä tarpeesta. Kaikilla ihmisillä aktiivista metyylifolaattia ei muodostu riittävästi elimistössä, jos B9-vitamiinin lähteenä käytetään synteettistä foolihappoa eikä metyylifolaattia. Koska folaatin riittävä saanti vaikuttaa solunjakautumiseen, puutosta tulisi välttää erityisesti raskausaikana.

B9-vitamiinin imeytymistä ja aineenvaihduntaa häiritsee mm. sinkin puutos ja eräiden lääkkeiden käyttö. Metyylifolaatin hyväksikäyttöä elimistössä häiritsee riittämätön B12-vitamiinin ja metioniinin saanti. Kiehauttaminen ja säilöntä voivat tuhota jopa 50-90 % ruuan folaateista ja käytännössä vain 10 % ruokien foolihaposta tulee käytetyksi.

Terranovan folaatti 400 μg Complex – aktivoitu folaatti (metyylifolaatti) & synergiset vihreät kasvikset

Terranova Folaatti 400 μg Complex sisältää bioaktiivisessa muodossa olevaa folaattia, eli metyylifolaattia. Monilla ihmisillä on genetiikasta johtuva vajavainen kyky muuttaa ruuan folaatti ja foolihappo bioaktiiviseen muotoon ja tästä syystä kaikki Terranovan folaattia sisältävät tuotteet ovat aina metyylifolaattimuotoisia. Magnifood-kasviyhdistelmä sisältää folaattipitoisia ja sen hyväksikäyttöä tehostavia ainesosia, kuten punajuurta, kurpitsansiemeniä ja riisinlesettä.

Riisinlese (SRB) – Stabiloitu riisinlese sisältää merkittäviä määriä B-vitamiineja, erilaisia B-vitamiinien aineenvaihduntatuotteita sekä muita pienravintotekijöitä, kuten sinkkiä ja magnesiumia, jotka tukevat B-vitamiinien toimintaa ja/tai imeytymistä ja aineenvaihduntaa. Riisinlese sisältää myös ravinteita, joita tarvitaan stressin aikana, kuten kaliumia, sinkkiä ja rautaa.

Punajuuri – Punajuuri on hyvä folaatin ja raudan lähde, joita molempia tarvitaan hemoglobiinin valmistamiseen.

Pinaatti – Pinaatti on erinomainen karotenoidien lähde (erityisesti luteiinin ja kseaksantiinin). Lisäksi se sisältää K- ja C-vitamiinia, folaattia ja rautaa.

Tutustu tuotteeseen tästä!

Folaatin hyväksytyt terveysväittämät:

  • edistää raskauden aikaista kudosten kasvua
  • edistää normaalia aminohapposynteesiä
  • edistää normaalia veren muodostumista
  • edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa
  • edistää normaaleja psykologisia toimintoja
  • edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
  • osallistuu solujen jakautumisprosessiin


Terranova Pantoteenihappo

Pantoteenihappo on stressivitamiini

Pantoteenihappo on stressivitamiini

B5-vitamiini eli pantoteenihappo on välttämätön vesiliukoinen vitamiini, jota esiintyy ruuassa sellaisenaan tai sen johdannaisina, kuten pantetiinina. Ravintolisissä käytettäviä B5-vitamiinin muotoja ovat kalsiumpantotenaatti, dekspantenoli ja pantetiini. Kaikki nämä yhdisteet muuttuvat soluissa koentsyymi-A:ksi (KoA), joka toimii lähtöaineena solujen energiantuotannossa ja rasvahapposynteesissä.

Timo Lehto, biokemian tohtori FT

Pantoteenihappo eli B5-vitamiini – mihin sitä tarvitaan?

B5-vitamiinilla on erityisen tärkeä vaikutus lisämunuaisten hormonaalisen toiminnan tukemisessa, sillä se edistää steroidihormonien toimintaa. Se lievittää väsymystä, lisää stressinsietokykyä ja auttaa elimistöä sopeutumaan stressitilanteissa. Siksi sitä sanotaankin stressivitamiiniksi. Pantoteenihappo edistää lisäksi normaalia energia-aineenvaihduntaa ja normaalia henkistä suorituskykyä.

Pantoteenihapon johdannaisella pantetiinilla on havaittu suotuisia vaikutuksia ainakin sydänterveyden riskitekijöihin ja rasvahappoaineenvaihduntaan. Ihmisen maidon pantoteenihappopitoisuus on puolet suurempi kuin lehmän maidossa, samaten pantoteenihapon määrä on ihmisen lihaksistossa jopa 10 kertaa suurempi kuin useilla eläinten. Saattaakin olla että ihmisillä pantoteenihapon tarve voi olla merkittävästi suurempi kuin monilla eläimillä. Asiaa ei ole kuitenkaan tarkemmin selvitetty.

Pantoteenihapon lähteet ja saanti

B5-vitamiinia on muun muassa täysjyväviljassa, kasviksissa, pähkinöissä, kananmunassa, pavuissa ja kalassa. Osa vitamiinista tuhoutuu ruuanvalmistuksen yhteydessä – kuumentaminen tuhoaa lähes puolet lihan sisältämästä B5-vitamiinista. Kasvisten kuumentaminen tuhoaa jopa 75 % niiden sisältämästä B5-vitamiinista. Myös pakastaminen (-20 °C) vaikuttaa haitallisesti B5-vitamiinitasoihin. Ihanneolosuhteissa suolistoon päätyvästä B5-vitamiinista imeytyy noin 30-40 %.

Virallisesti on arvioitu, että terveille henkilöille päivittäinen pantoteenihapon tarve on 4-7 mg. Ikääntyneemmän väestön tai erilaisia kansansairauksia sairastavien henkilöiden B5-vitamiinin tarpeesta ei ole tehty selvitystä. Ei ole myöskään tutkittu miten paljon B5-vitamiinin tarve lisääntyy erilaisten stressitekijöiden seurauksena.

Photo by Thought Catalog on Unsplash

B5-vitamiinin puutos

Pantoteenihapon vaikea puutos on harvinainen länsimaissa, mutta asiaa ei ole riittävästi tutkittu eri väestöryhmissä. Pantoteenihapon heikko saanti heikentää rasvahappojen synteesiä ja energiantuotantoa. Puutosoireina voi esiintyä hermosto-oireita, infektioita, ihotulehduksia, heikkoutta, väsymystä, päänsärkyä,  lihaskramppeja, ruuansulatusvaivoja, univaikeuksia, masennusta, tuntohäiriöitä jalkapohjissa ja varpaissa. 

Terranova Pantoteenihappo (B5-vitamiini) 250 mg Complex – enemmän kuin B5-vitamiini

Terranovan Magnifood Complexin kasvien sisältävät vitamiinit ja fytoravinteet tehostavat ja täydentävät aktiivisen B5-vitamiinin vaikutusta. Tuote tarjoaa käyttäjälleen siis enemmän, kuin pelkän B5-vitamiinin. Magnifood Complex tarjoaa synergistisen ravitsemusympäristön kokonaisvaltaisemman vaikutuksen aikaansaamiseksi.

Stabiloitu riisinlese (SRB) – Stabiloitu riisinlese sisältää lukuisia hyödyllisiä yhdisteitä, kuten betaglukaaneja, tokotrienoleja, fytosteroleja, vitamiineja, hivenaineita, karotenoideja, ubikinonia, alfalipoiinihappoa ja monia muita yhdisteitä.

Ruusunmarja – Koska ruusunmarjat sisältävät 100 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, ne ovat yksi luonnon parhaimpia C-vitamiinin lähteitä. Ruusunmarjat sisältävät myös C-vitamiinia täydentäviä antioksidatiivisia polyfenoleja, kuten antosyaniineja ja proantosyanidiineja ja lisäksi useita karotenoideja.

Vihreä kauransiemen (Avena sativa) – Vihreät kauransiemenet sisältävät mm. B-vitamiineja, joilla on hermostoa tukeva vaikutus.

Pyhä basilika (tulsi) – Tulsi on Intiasta peräisin oleva ruokayrtti, joka on sukua eurooppalaiselle puutarhassa viljellylle basilikalle. Sillä voi olla hyödyllisiä ominaisuuksia veren glukoositasapainolle ja verenpaineelle sekä stressinhallintaan.

Tutustu tuotteeseen tästä!

Pantoteenihapon hyväksytyt terveysväitteet:

  • edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • edistää steroidihormonien, D-vitamiinin ja joidenkin hermovälittäjäaineiden normaalia synteesiä ja aineenvaihduntaa
  • auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
  • edistää normaalia henkistä suorituskykyä


Terranova B6-vitamiini P-5-P

B6-vitamiini – immuniteetille ja hormonitoiminnalle

B6-vitamiini – immuniteetille ja hormonitoiminnalle

B6-vitamiini tunnetaan nimillä pyridoksaali, pyridoksiini sekä pyridoksamiini. Myös niiden aktiivisia johdannaisia tunnetaan kolme, joista yksi on pyridoksaali-5-fosfaatti.  Nämä kaikki kuusi muotoa lasketaan kuuluvaksi B6-vitamiineihin ja niitä esiintyy vaihtelevassa määrin syömässämme ruuassa.

Timo Lehto, biokemian tohtori FT

Mihin B6-vitamiinia tarvitaan?


B6-vitamiini toimii kofaktorina noin 60 entsyymille, jotka vaikuttavat geenien, immuniteetin ja hermoston säätelyyn. B6-vitamiinilla on tulehduksia hillitseviä vaikutuksia ja antioksidanttivaikutuksia. Se säätelee verenpainetta ja auttaa pilkkomaan homokysteiiniä. Myös B6-vitamiinin edullinen vaikutus PMS-oireiden hillitsemisessä tunnetaan hyvin sen hormonitoimintaan vaikuttavien ominaisuuksiensa ansiosta. L-karnitiini-aminohappo tarvitsee myös parikseen B6-vitamiinia rasvahappojen kuljettamisessa solujen voimalaitoksiin, mitokondrioihin.

Valitse bioaktiivinen P-5-P-muoto


B-vitamiineilla on olemassa bioaktiivinen muoto, joksi se muuntuu elimistössä – tämä muoto on keholle optimaalinen, hyväksikäytettävä muoto. Osalla ihmisistä B-vitamiinien muuntuminen aktiiviseen muotoon voi olla kuitenkin heikentynyt, jolloin oikeanlainen ravintolisä voi tukea saantia ja imeytymistä.

Pyridoksaali-5-fosfaatti on B6-vitamiinin aktiivinen muoto elimistössä. Tutkimusten perusteella P-5-P on merkittävästi toimivampi muoto useissa fysiologisissa prosesseissa, sillä eräillä ihmisillä tavallisen ravintolisistä tai ruuasta saatavan pyridoksiinin muunto aktiiviseen P-5-P-muotoon saattaa olla vajavaista. B6:n muuttaminen koentsyymimuotoon on välttämätöntä, jotta se voisi toimia elintärkeissä aineenvaihduntareaktioissa.

Hermovälittäjäaineiden muodostuminen keskushermostossa vaatii riittävästi aktiivista B6-vitamiinia. B6-vitamiinista riippuvaisia välittäjäaineita ovat gamma-aminovoihappo (GABA), serotoniini, tauriini, noradrenaliinin, dopamiini ja histamiini. Maksa on B6-vitamiinin aineenvaihdunnan keskus, joka tuottaa sen aktiivista muotoa elimistön muiden kudosten tarpeeseen. Jos ravintolisä on jo valmiiksi aktiivisessa P-5-P muodossa, maksan työ helpottuu. Tällöin elimistö saa varmasti riittävästi entsyymimuodossa olevaa B6-vitamiinia.

B6-vitamiinin puutos

B6-vitamiinin vaikeita puutoksia ei juurikaan esiinny länsimaisessa väestössä, koska saamme sitä yleensä runsaasti syömästämme ravinnosta, kuten täysjyväviljoista, pähkinöistä, banaaneista, vihreistä lehtivihanneksista, lihasta ja kalasta. Marginaalista tai sekundaarista puutosta esiintyy kuitenkin yleisesti. USA:ssa CDC:n (paikallinen THL) tekemän tutkimuksen mukaan 10,5% väestöstä kärsii B6-vitamiinin puutoksesta ja puutoksen riskiryhmään kuuluvat erityisesti seniorit ja lapset. Myös ehkäisytablettien käyttäjillä ja alkoholin suurkäyttäjillä on todettu B6-vitamiinin puutoksia.

Tyypillisimpiä B6-vitamiinin puutosoireita ovat heikkous, väsymys, raajojen puutuminen, tulehdukset suussa ja vastustuskyvyn heikentyminen. B6-vitamiinin vähäinen saanti (0,6 mg/vrk) voi vaikuttaa myös glukoosin sietokykyyn heikentävästi.

Voiko B6-vitamiinia saada liikaa?

Vaikka B6-vitamiinin haittavaikutukset ovat harvinaisia, voi niitä esiintyä käytettäessä pitkäaikaisesti B6-vitamiinia päivittäin suuria yli 50 mg sisältäviä määriä. Tavallisin haittavaikutus on sormien ja varpaiden puutuminen tai pistely. B6-vitamiinin aineenvaihdunnallisesti aktiivinen entsyymimuoto P-5-P on todennäköisesti turvallisempi, kuin ravintolisissä yleisesti käytettävä pyridoksaalihydrokloridi.

Terranova B6-vitamiini (P-5-P) 50 mg Complex – enemmän kuin B6-vitamiini

Terranova B6-vitamiini on enemmän, kuin pelkkä vitamiinivalmiste. Synergistisen Magnifood Complexin kasvien sisältämät vitamiinit ja fytoravinteet tehostavat ja täydentävät aktiivisen B6-vitamiinin vaikutusta. Tuote tarjoaa käyttäjälleen siis enemmän, kuin pelkän B6-vitamiinin. Magnifood Complex tarjoaa synergistisen ravitsemusympäristön kokonaisvaltaisemman vaikutuksen aikaansaamiseksi. Tuotteessa on käytetty pelkästään bioaktiivista pyridoksaali-5-fosfaatti (P-5-P) -muotoa

Valmiste sisältää muun muassa seuraavia kasveja:

Ruusunmarja
 – Koska ruusunmarjat sisältävät 100 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, ne ovat yksi luonnon parhaimpia C-vitamiinin lähteitä. Ruusunmarjat sisältävät myös C-vitamiinia täydentäviä antioksidatiivisia polyfenoleja, kuten antosyaniineja ja proantosyanidiineja ja lisäksi useita karotenoideja.

Vihreä kauransiemen
 – Kauransiemen on stressiä ja ahdistusta lievittävä, sekä rentouttava yrtti. Kauransiemenet sisältävät runsaasti B-vitamiineja ja hivenaineita, jotka tukevat B-vitamiinien aineenvaihduntaa. Vihreät kauransiemenet sisältävät ainesosia, kuten gramiinia ja aveniinia, joilla on erittäin rauhoittava ja hermostoa tasapainottava vaikutus.

Punajuuri
 – Punajuuri sisältää useita eri B-ryhmän vitamiineja (erityiseti folaattia), C-vitamiinia, kaliumia, rautaa, sinkkiä, magnesiumia ja kuparia. Punajuuri on myös hyvä betaiinin lähde. Betaiini on tärkeä metyyliryhmien luovuttaja elimistössä. Metyylimolekyylit säätelevät DNA:n toimintoja, proteiinien muodostumista ja niiden aineenvaihduntaa. Punajuuren vihreät osat sisältävät merkittäviä määriä karotenoideja, erityisesti luteiinia ja kseaksantiinia.

Kurpitsansiemen
 – Kurpitsan siemenet ovat yksi parhaimpia luonnollisen sinkin ja kuparin lähteitä. Sinkistä voi nopeasti tulla puutos pitkittyneen psyykkisen stressin aikana. Kurpitsansiemenissä on myös runsaasti B-vitamiineja tukevia ravinteita, kuten magnesiumia ja rautaa. Ne sisältävät myös runsaasti eturauhasen terveydelle tärkeitä rasvahappoja.

Tutustu tuotteeseen tästä! 

B6-vitamiinin hyväksytyt terveysväitteet:

  • auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
  • edistää hormonitoiminnan säätelyä
  • edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • edistää normaalia veren punasolujen muodostumista
  • edistää normaaleja psykologisia toimintoja
  • edistää normaalia proteiini- ja glykogeeniaineenvaihduntaa
  • edistää normaalia kysteiinin synteesiä
  • edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • edistää hermoston normaalia toimintaa
  • edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa


Terranova sitruksinen c-vitamiini smoothie

Sitruksinen C-vitamiini-smoothie

Tämä sitruksinen C-vitamiini smoothie on raikas tuulahdus talveen niin makunsa kuin vitamiiniensa puolesta - tästä smoothiesta saat nimittäin aimo annoksen vastustuskykyä tukevaa C-vitamiinia appelsiinien, limen, tyrnin sekä Terranova C-vitamiinin muodossa.

Koska C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, jota kehomme ei pysty itse valmistamaan, tulee sitä saada ravinnosta päivittäin ja riittävästi. Se toimii kehossamme monipuolisesti tukien vastustuskyvyn lisäksi ihon ja nivelten kollageenin tuotantoa, hermoston toimintaa, psykologisia toimintoja sekä energia-aineenvaihduntaa. Lisäksi C-vitamiinia tarvitaan raudan imeytymiseen ja se edistää E-vitamiinin kierrättämistä takaisin aktiiviseen muotoonsa.

Tiesitkö tämän raudasta? Lue tästä tärkeästä mineraalista lisää.

Terranovan Multi C-vitamiini on helppo avata ja se sopii hyvin sekoitettavaksi esim. smoothieihin. Kapseli sisältää C-vitamiinin lisäksi myös tyrniä, acerolakirsikkaa, acaimarjaa ja ruusunmarjaa. Tyrnin marjat ovat hyviä C-vitamiinin ja flavonoidien (kasvispigmentit) lähteitä. Marjat ovat myös hyviä E-vitamiinin lähteitä, jonka tiedetään uudelleenkierrättävän C-vitamiinia kehossa. Sekä tyrnin marjat että lehdet sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka täydentävät C-vitamiinin toimintaa.

Acerolan tiedetään olevan yksi parhaimmista C-vitamiinin lähteistä – acerolamehu sisältää 30 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinimehu. Tyrnin tavoin acai-marjat sisältävät runsaasti erilaisia antioksidantteja, jotka täydentävät C-vitamiinin vaikutuksia. Näitä ovat erityisesti flavonoidit, kuten antosyaniinit ja E-vitamiini. E-vitamiini pystyy kierrättämään uudelleen hapettuneen C-vitamiinin. Koska ruusunmarjat sisältävät 100 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, ne ovat yksi luonnon parhaimpia C-vitamiinin lähteitä. Ruusunmarjat sisältävät myös C-vitamiinia täydentäviä antioksidatiivisia polyfenoleja

Terranova sitruksinen c-vitamiini smoothie

Sitruksinen C-vitamiini-smoothie

2 annosta

2 appelsiinia tai veriappelsiinia
Puolikkaan limen mehu
1rkl tyrnimarjoja tai loraus tyrnimehua
Kourallinen pakastettuja mangokuutioita
1 banaani
n. 1 dl kookosmaitoa
n. 1 dl vettä
loraus porkkanamehua (esim. Biotta)
1 lisäaineeton Terranova C-vitamiinikapseli

Sekoita blenderissä ja nauti! Tämä maistuu tosi raikkaalle appelsiinille - se on kuin aurinkoa lasissa!
Muistathan, että Terranovan C-vitamiini sisältää myös acerolakirsikkaa, tyrniä, acaita ja ruusunmarjaa, jotka sisältävät luontaisesti C-vitamiinia tarjoten synergisen tuen tuotteen imeytyvyydelle ja hyödynnettävyydelle kehossasi.