Musta valkosipuli on tavallista valkoista valkosipulia, joka on ”ikäännytetty” fermentoimalla. Maitohappokäymisprosessi muuttaa valkosipulin värin mustaksi. Tässä kirjoituksessa selvitämme mustan valkosipulin terveyshyödyt, ja miksi se voi olla sopiva vaihtoehto myös silloin, kun tavallinen valkosipuli ei sovi.

Valkosipuli on ravinteikas ja terapeuttinen kasvi, joka on olennainen osa mm. välimerellistä ruokavaliota ja erittäin suosittu mauste ja rohdos ympäri maailmaa. Valkosipuli on luontainen antioksidanttien lähde. Sillä on runsaasti terapeuttisia ominaisuuksia, ja se vaikuttaa antibakteerisesti, antiseptisesti ja antiviraalisesti.  Valkosipuli on suosittu yrtti hengitysteiden hyvinvoinnin tukemisessa ja sillä on edullisia vaikutuksia verenkierrolle ja aivoille.

Mustavalkosipulin valmistus

Terranovan FBG22™ -tuotteen sisältämää valkosipulia fermentoidaan tarkkaan säädellyissä olosuhteissa, tietyssä ilmankosteudessa ja lievässä kuumuudessa 80–90 päivän ajan. Prosessia kutsutaan triplafermentoinniksi. Triplafermentointi aiheuttaa valkosipulissa aminohappojen ja sokereiden kohtaamisen eli niin kutsutun Maillard-reaktion, joka synnyttää mustan värin. Samanlainen reaktio syntyy, kun ruokaa paistetaan pannulla, mutta valkosipulin fermentoinnissa tämä tapahtuu paljon hitaammin ja terveellisesti.

Mustan valkosipulin hyödyt

Fermentointiprosessi tuottaa useita erilaisia hyötyjä valkosipulille, joista voivat hyötyä myös he, jotka eivät normaalisti pysty käyttämään valkosipulia.

  1. Hellävaraisempi vatsalle pienemmän allisiinin määrän ansiosta. Sopii heille, joilla tavallinen valkosipuli aiheuttaa vatsavaivoja.
  2. Ei aiheuta valkosipulille tyypillistä maku- tai hajuhaittaa. Valkosipulille ominainen voimakas tuoksu johtuu alliini-aminohapon ja sitä hajottavan allinaasientsyymin välisestä reaktiosta, joka syntyy, kun kynsi leikataan tai murskataan. Samassa reaktiossa syntyy valkosipulin tärkeä vaikuttava aine, allisiini. Valkosipulin käsittely ja kuumennus vähentävät allisiinin määrää. Siksi myös fermentointi vähentää valkosipulin voimakasta hajua, koska samalla allisiinin määrä pienenee. Fermentointi kuitenkin lisää muiden antioksidanttien, kuten SAC:n määrää.
  3. Fermentointi lisää hyödyllisten antioksidanttien ja ravinteiden määrää ja vähentää haitallisten antiravinteiden määrää moninkertaisesti verrattuna tuoreeseen valkosipuliin.
  4.  Vesiliukoisten vitamiinien, kuten B3- ja B5-vitamiinien määrä kasvaa fermentoinnissa.
  5.  Antioksidanttisen SAC (S-allyylikysteiini) -yhdisteen määrä kasvaa merkittävästi.
  6.  SOD eli superoksididismutaasientsyymin määrä kasvaa merkittävästi
  7.  Terveellisten polyfenolien määrä kasvaa merkittävästi.
Tutustu Fermented Black Garlic FBG22™ -valmisteeseen

Mihin mustaa valkosipulia voi käyttää?

Runsaan antioksidanttipitoisuutensa ansiosta Terranovan musta valkosipuli FBG22™ sopii erinomaisesti tukemaan verisuoniston, aivojen ja maksan hyvinvointia. S-allyylikysteiinillä (SAC) on potentiaalisia edullisia vaikutuksia verensokeriin, kolesteroliin, verenpaineeseen sekä aivojen toimintaan. Musta valkosipuli tukee myös vastustuskykyä sekä suoliston mikrobiston hyvinvointia antibakteeristen ominaisuutensa vuoksi. SOD-yhdiste on puolestaan tärkeä kehon puhdistumistoiminnoille ja maksalle. Musta valkosipuli onkin oiva valinta silloin, kun haluat tukea koko kehon terveyttä pitkällä aikavälillä ja tarjota sille vahvaa antioksidanttista suojaa ja tukea.

Terranova Fermented Black Garlic FBG22™ sisältää fermentoitua mustaa valkosipulia sekä luomulaatuista ja tuorepakastekuivattua inkiväärinjuurijauhetta. Fermentoitu valkosipuli ei jätä ikävää jälkihajua ja on vatsaystävällisempi. Tuote ei sisällä täyteaineita tai säilöntäaineita, allergeeneja sekä soveltuu vegaaneille. 

Tutustu Terranova Black Garlic FBG22™ -tuotteeseen täällä.

Lue lisää fermentoinnin hyödyistä täältä.

Osta Terranova Fermented Black Garlic FBG22™

Terranova on täysin kasviperäinen uuden ajan ravintolisäsarja, joka sisältää 100 % puhtaita, täyteaineettomia, ekologisia, synergisiä  ja täysin luonnollisia ravinteita eri tarpeisiin. Täyteaineiden sijasta käytämme tuorepakastekuivattuja marjoja ja kasveja.

Tutustu laajaan tuotevalikoimaan kotimaisessa Terranova-verkkokaupassa.

Haluatko uusimmat blogipostauksemme, ajankohtaiset tarjoukset sekä tietoa ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme täältä.