Mitä ovat ruuansulatusentsyymit?

Ruuansulatusentsyymit. Olet ehkä kuullut puhuttavan niistä, tai ehkä jopa käytät niitä. Mutta tiedätkö mitä ne oikeastaan ovat, mistä ne tulevat ja mikä niiden merkitys on?

Ruuansulatusentsyymit & Probiootit yhdessä - Terranova Digestive Enzymes with Probiotics

Mitä ruuansulatusentsyymit ovat?

Ruuansulatuselimistömme tehtävä on sulattaa ja pilkkoa syömämme ruoka sellaiseen muotoon, että siitä pystytään imeyttämään kehon käyttöön sen tarvitsemia ravintoaineita. Suun sylki, vatsalaukku, ohutsuoli, haima ja sappirakko ovat tärkeässä roolissa ruuansulatuksessa, sillä ne erittävät erilaisia entsyymejä. Entsyymit ovat proteiineja, jotka osallistuvat erilaisiin kemiallisiin reaktioihin elimistössämme. Ihmiselimistö tuottaa luonnostaan 22 erilaista ruuansulatusentsyymiä, joiden tehtävä on pilkkoa syömämme ruuan rasvoja, proteiineja ja hiilihydraatteja sekä myös kuituja.

Proteaasit pilkkovat proteiinia peptideiksi ja aminohapoiksi, lipaasit rasvoja rasvahapoiksi ja glyseroliksi ja amylaasit puolestaan hiilihydraatteja yksinkertaisemmiksi sokereiksi. Laktaasientsyymi pilkkoo maidon laktoosia.

Myös kasvikset sisältävät luontaisesti entsyymejä: ananas sisältää proteiineja pilkkovaa bromelaiinia, papaija erilaisia proteaaseja, mango amylaaseja ja hunaja mm. proteaaseja ja amylaaseja. Lisäksi kannattaa muistaa hapankaali, joka luontaisesti valmistusprosessinsa ansiosta sisältää erilaisia ruuansulatusta edistäviä entsyymeitä.

Ruuansulatusentsyymivalmisteet valmistetaan yleisimmin erilaisten kasvien luontaisista entsyymeistä sekä joskus myös eläinperäisistä lähteistä. Kasviperäiset entsyymit kestävät paremmin suoliston eri happamuusasteita sekä vatsalaukun mahahappoja, ja ovat tästä syystä suositumpia. Myös Terranovan ruuansulatuentsyymivalmisteet ovat täysin kasviperäisiä ja sopivat myös vegaaneille.

 

Mitä ovat ruuansulatusentsyymit? Terranova ravintolisät
Ananas sisältää luontaisesti bromelaiinientsyymiä.

Ruuansulatusentsyymien hyödyt

Kehon luontainen ruuansulatusentsyymien määrä ja erittyminen on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa paljon ruokavalio, elämäntyyli, perimä ja ikä. Ikääntyneemmillä ruuansulatuksen teho heikkenee, samoin stressaantuneilla henkilöillä. Mikäli ruuansulatusentsyymeitä erittyy liian vähän, syöty ruoka ei sula kunnolla ja tällöin entsyymien puutos voi oireilla erilaisina vatsavaivoina, kuten turvotuksena, ilmavaivoina, vatsakipuina, ärsyyntyneen suolen oireyhtymänä (IBS) ja närästyksenä.

Ruuansulatusentsyymien käyttö voi huomattavasti tehostaa ruuan pilkkoutumista ja ravintoaineiden imeytymistä kehoon. Kun ravinteet imeytyvät paremmin, olo voi tuntua energisemmältä ja jaksaminen tehostuu – yleensä koko keho voi kokonaisuuten paremmin. Selkein muutos nähdään yleensä vatsan hyvinvoinnissa: turvotus ja ilmavaivat voivat vähentyä tai loppua kokonaan ja vatsan toiminta säännöllistyä.

Näin käytät ruuansulatusentsyymejä

Kun tiedetään, että esimerkiksi juuri rasvojen sulattamisessa on ongelmia, voidaan valita yksittäinen entsyymivalmiste joka sisältää esimerkiksi vain lipaasientsyymiä. Moni ottaa myös laktaasientsyymiä nauttiessaan laktoosia sisältäviä maitotuotteita. Useimmiten vatsavaivat ovat monisyisempiä, eikä tietyn entsyymin puutos ole tiedossa tai puutoksia esiintyy useamman entsyymin kohdalla. Tällöin kannattaa valita ruuansulatusentsyymituote, joka sisältää laajan kirjon erilaisia ruoka-aineita pilkkovia entsyymejä.

Nauti 1-2 entsyymikapselia juuri ennen ruokailua, ruokailun aikana tai heti sen jälkeen. Tavallisimmin ruuansulatusentsyymit nautitaan pääaterioilla, kuten lounaalla ja päivällisellä, mutta riippuen ateriasi koosta ja koostumuksesta, voi olla aiheellista käyttää sitä myös esimerkiksi aamiaisen yhteydessä. Voit tunnustella oloasi ja vertailla aikaisempaan – tuleeko ruokailun jälkeinen täysinäisyyden tai väsymyksen olo samalla lailla kuin ennen? Vältitkö turvotuksen kokonaan?

Jos käytössäsi on antasideja tai ruuansulatuslääkkeitä, ne kannattaa nauttia mahdollisuuksien mukaan eri aikaan entsyymien toiminnan tehon varmistamiseksi. Kannattaa myös konsultoida omaa lääkäriä tai terapeuttia yksilöllisten ohjeiden saamiseksi.

Terranovan ruuansulatusentsyymivalmisteet

Mitä erityistä on juuri Terranovan ruuansulatuksen tukituotteissa? Ne sisältävät laajan kirjon pH-neutraaleja ruuansulatusentsyymeitä, jotka auttavat pilkkomaan proteiineja, tärkkelystä ja rasvoja sekä lisäksi vaikeammin sulavia oligosakkarideja (esim. raffinoosi) ja disakkarideja, kuten laktoosia ja sakkaroosia. Tämän lisäksi tuotteissa on mukana runsas yhdistelmä ruuansulatusta tukevia rohdoksia, kuten fenkolia, inkivääriä, latva-artisokkaa ja keltakatkeroa.

Kuinka valitset oikean tuotteen?

Kun tarvitset luotettavan perustuen ruuansulatukselle, valitse Digestive Enzymes Complex, joka sisältää 11 erilaista ruuansulatusentsyymiä ja seitsemää ruuansulatusta edistävää kasvia.

Haluatko ruuansulatuksen ja suoliston hyvinvoinnin samassa paketissa? Uusi Digestive Enzymes with Probiotics tarjoaa ruuansulatusentsyymit, maitohappobakteerit ja vatsaa hellivät rohdokset yhdessä!

Etsitkö vain yhtä ravintolisää, joka tarjoaa tukea suolistolle sekä koko keholle? Life Drink on silloin sinun juttusi. Kokonaisvaltainen, koko kehon ja suolistoa huoltava ravintojauhe, jossa ruuansulatusentsyymejä, probiootteja, prebioottisia kuituja sekä kasviravinteita. Lisäksi tärkeitä omega-rasvahappoja, proteiineja, viher- ja marjajauheita sekä adaptogeenisia sieniä. Tuotteesta on saatavilla myös helpot annospussit, jotka on kätevä kuljettaa mukana matkalla.

Lue seuraavaksi, kuinka voit tukea suolistosi hyvinvointia viidellä helpolla tavalla!

 

Lähteet: Brewer, Sarah. Luontaistuotteet Ensyklopedia. The Essential Guide to Vitamins, Minerals and Herbal Supplements. Otavan Kirjapaino 2017.