Usein ajatellaan, että kova fyysinen kunto, ja sen myötä vahva vastustuskyky säästävät syksyn perinteisiltä flunssakierteiltä. Liikunta toki vahvistaa kehon immuniteettia, mutta vähintään yhtä tärkeä rooli on oikeanlaisia ravintoaineita sisältävällä ruokavaliolla. Entinen olympiatason sulkapalloilija ja nykyinen terveys- ja kuntokonsultti Pontus Jäntti kertoo omat niksinsä syysflunssan estoon ja taltuttamiseen.

– Ehdottomasti urheilijatkin voivat joutua flunssakierteeseen! On ennemminkin myytti, että kova kunto yksin suojaisi sairastelulta. Raskaan suorituksen jälkeen on erittäin tyypillistäkin, että urheilija sairastuu elimistön joutuessa koville, entinen huippusulkapalloilija Pontus Jäntti kertoo.

Syksyllä siis sekä huippu-urheilijat että sohvaperunat joutuvat kaivamaan nenäliinat esiin. Oireilu alkaa ihmisten pakkautuessa takaisin työpaikoille, kouluihin ja päiväkoteihin. Altistuminen kuivalle sisäilmalle kasvattaa pisaratartuntojen riskiä ja flunssakierre jatkuu yleensä läpi syksyn.

– Jos vastustuskykyä on pidetty yllä huolehtimalla ruokavaliosta, riittävästä levosta ja liikunnasta, on keho paremmin valmistautunut flunssakauden iskiessä. Kannattaa myös välttää silmien hieromista tai nenän koskettelua, sillä flunssavirus leviää kaikista herkimmin silmien ja nenän limakalvojen kautta, Terranovan tuoteasiantuntija biokemisti Timo Lehto neuvoo.

Syksyllä monen elämänrytmi nopeutuu tuoden mukanaan myös surullisenkuuluisat stressinaiheuttajat. Kiireinen arki ja riittämätön levonsaanti luovat flunssapöpöille otolliset olosuhteet iskeä. Kunnianhimoisilla huippu-urheilijoilla riskinä on puolestaan ylikunto, eli liian rajusta harjoittelemisesta johtuva elimistön stressitila.

– Vaikka kunto olisi kuinka hyvä, väsymys, stressi ja huono ruokavalio alentavat vastustuskykyä huomattavasti, eikä elimistö pysty taistelemaan taudinaiheuttajia vastaan, Lehto Terranovalta muistuttaa.

Oikea ruokavalio vastustuskyvyn apuna – toteutuu harvoin arjessa

Timo Lehdon mukaan monipuolisesta ruokavaliosta voi olla suuri hyöty flunssan estämisessä. Ongelmana kuitenkin on, ettei talvisin Suomen leveysasteilla kaikkia elimistön tarvitsemia suoja-aineita saa välttämättä riittävästi suoraan ravinnosta.

Pontus Jäntti puolestaan on työssään kunto- ja terveyskonsulttina huomannut, että ihanteellisen ruokavalion noudattaminen jää monen kohdalla arjen pyörityksessä vain hyväksi yritykseksi.

– Suosittelen näissä tapauksissa ravintolisiä, kuten tarpeeksi korkeaa D-vitamiiniannostusta, hyviä rasvoja, maitohappobakteereita ja vahvoja monivitamiinivalmisteita elimistön avuksi, Jäntti summaa.

Kasvipohjaisissa ravintolisissä kannattaa suosia tuorepakastekuivausmenetelmällä valmistettuja tuotteita, sillä menetelmä säilyttää parhaiten kasvien tehoaineet.

– Flunssan karkotuksessa apuna toimivat parhaiten tuorepakastekuivatut, erityisesti C-vitamiinia ja sinkkiä sisältävät ravintolisät. On myös erittäin tärkeää pitää keho nesteytettynä, sillä kuivat limakalvot ovat viruksille paras mahdollinen kiinnittymisalusta, Lehto Terranovalta muistuttaa.

Pontus Jäntin vinkit flunssan estoon:

1) Syö elämäntilanteeseesi nähden mahdollisimman monipuolisesti ja ota elimistöä tehokkaasti suojaavat ravintolisät osaksi syömistottumuksiasi.
2) Harrasta liikuntaa aktiivisesti. Paras tapa on löytää laji, joka sopii omaan kuntotasoon ja josta nauttii.
3) Muista levätä ja nukkua tarpeeksi. Stressaantunut ja väsynyt keho on alttiimpi virusten ja bakteerien hyökkäyksille.

Kuuntele tästä Pontuksen ja tuoteasiantuntijamme Timo Lehdon haastattelu:


Terranova  on täysin kasviperäinen uuden ajan ravintolisäsarja, joka sisältää 100 % puhtaita, täyteaineettomia, ekologisia, synergisiä  ja täysin luonnollisia ravinteita eri tarpeisiin. Täyteaineiden sijasta käytämme tuorepakastekuivattuja marjoja ja kasveja.

Tutustu laajaan tuotevalikoimaan kotimaisessa Terranova-verkkokaupassa.

Haluatko ajankohtaista tietoa hyvinvoinnista ja ravintolisistä suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjelistallemme tästä.